1. Zorg voor ‘frontale’ verlichting
Zorg dat u frontaal – of als het niet anders kan in een hoek van niet meer dan 45 graden – in het licht gaat zitten. Om eventuele fletsheid van het gezicht te voorkomen, kunt u zonlicht dempen met lamellen of een dun gordijn. Geen natuurlijk licht? Zet dan een lamp achter de laptop die uw hele gezicht verlicht. Wat u in ieder geval niet moet doen is met uw rug naar een raam of een andere lichtbron gaan zitten, want dan zien collega’s alleen een silhouet.
2. Kies voor een neutrale achtergrond
De veiligste optie is een neutrale muur met een net schilderij of prent. Zorg ook voor een beetje afstand tot die muur.
3. Zet de camera op ooghoogte
Plaats de laptop op een stapel boeken of papier, zodat de camera zich op ooghoogte (of iets daarboven) bevindt. Wat de afstand tot de camera betreft: landscape met het lichaam van hoofd tot en met schouders in het kader geeft het rustigste beeld.
4. Check uw gezicht
Als u zich ‘normaal’ ook scheert of opmaakt voor uw werk, moet u dat voor videovergaderen gewoon blijven doen. De camera vergroot in de regel alles nog eens uit… Check dus uw tanden op eventuele etensresten. Pas ook op met ‘glimmende’ plekken zoals uw voorhoofd of de T-zone. Een beetje matterende poeder doet wonderen!
5. Draag frisse effen kleuren
Drukke strepen, ruitjes en wybertjes kunnen gaan dansen op beeld. Frisse, effen kleuren zorgen voor attentiewaarde en een gezonde teint.
6. Log op tijd in
Later dan afgsproken op een online vergadering inloggen zorgt voor ongemakkelijke situaties. Wie doorbreekt de stilte tijdens het wachten op de afwezige? En zorg dat u rechtop zit aan tafel en niet onderuitgezakt.
7. Gebruik de mute-functie
Belangrijke tip als u niet aan het woord bent: zet de microfoon op ‘mute’. Dit voorkomt onnodige echo en onrustige achtergrondgeluiden tijdens de vergadering.