Trainingen over generatieve AI zijn in trek bij overheidsmedewerkers. Belangrijk, zeggen experts, want zonder een goed begrip van de achterliggende technologie dreigen overspannen verwachtingen. Meer basiskennis en experimenteerruimte leiden tot een beter begrip van wat genAI (niet) kan.
‘De roep om op de werkvloer met genAI te mogen experimenteren is groot’
Het loopt storm bij de cursus ‘Veilig gebruik Generatieve AI’ voor de overheid. In februari kondigt de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatiehuishouding Overheid (RADIO) aan dat er extra data voor de cursus zijn toegevoegd vanwege het succes van de vorige reeks. Ambtenaren wordt op de website gemaand om er snel bij te zijn, ‘want vol = vol.’ Inmiddels zit de cursus vol. Sinds de komst van ChatGPT, in november 2022, en zeker sinds de rijksoverheid in januari 2024 de overheidsbrede visie op generatieve AI presenteerde, nemen ambtenaren massaal het zekere voor het onzekere. Ze willen zeker weten wat ze met genAI kunnen en mogen.
GenAI demystificeren
In de cursus wordt besproken wat generatieve AI is, welke recente ontwikkelingen er zijn en wat het beleid van de rijksoverheid inhoudt. Het is hard nodig dat alle ambtenaren in ieder geval de basis kennen, vindt Marcel Thaens, CIO bij de provincie Noord-Brabant die experimenteert met een chatbot die stikstofvragen van ambtenaren beantwoordt op basis van realtime data en kaarten van Brabantse Natura 2000-gebieden. “Voor veel mensen is genAI toch een soort mirakel. Dat leidt tot het gevaar dat ze vervolgens worden teleurgesteld, of dat ze een antwoord niet op waarde weten te schatten.’”Je moet het demystificeren, zegt ook AI-specialist Kees van den Tempel. “Anders hebben mensen torenhoge verwachtingen.”
Lees verder op Binnenlands Bestuur