In Nederland wordt 8 procent van de werktijd, zo’n 19 miljard euro, verspild aan niet-productieve ICT-werkzaamheden. TNO wil dit percentage terugdringen door de ontwikkeling van slimme kantoorsoftware en zoekt partners voor het project 'Informatie Ondersteund Werken' (IOW).

De productiviteit van de informatie- en kenniswerker is in de afgelopen decennia maar een fractie gestegen vergeleken bij de productiviteitswinst van de industrie of agrarische sector.
TNO wil dan ook laten zien hoe ICT kan bijdragen aan productiviteitsverbetering van kenniswerkers door verstorende ICT-taken bij de gebruikers weg te halen. Door bestaande software in te richten tot een samenhangend systeem én de ontwikkeling van nieuwe software leidt IOW uiteindelijk tot tevreden computergebruikers, hogere productiviteit en snellere inzetbaarheid van flex-krachten aldus de initiatiefnemers.


Informatie Ondersteund Werken

IOW vereist dat informatiesystemen iets moeten ‘weten’ van de organisatie, van medewerkers, van functies, van werkzaamheden en van processen. En dat alles niet om management rapporten te kunnen leveren, maar om informatie- en kenniswerkers te helpen bij het opslaan en vinden van documenten en gegevens. Volgens TNO kunnen bestaande ICT-producten met kleine, haalbare aanpassingen al veel meer ondersteuning bieden dan nu in de praktijk vaak wordt geboden.

Met dit project wil TNO IOW ‘een stevige impuls en onderbouwing geven, vooral door te laten zien hoe een IOW-systeem verschilt van andere systemen, daarbij gebruik makend van bestaande producten en techniek’.

Deelnemende bedrijven

Voor dit project is TNO op zoek naar:

  • een organisatie die zelf wil ervaren hoe IOW productiviteit en welzijn van medewerkers kan verhogen en ICT-lasten kan verlagen
  • een leverancier van ICT-producten of diensten die wil investeren in een innovatie inrichting van informatiesystemen.

ICT-bedrijven kunnen met maximaal drie vouchers van elk € 20.000 deelnemen aan het project en het uiteindelijke systeem zelf toepassen en/of aanbieden aan klanten. TNO investeert rond de € 40.000 aan ontwikkeltijd. Binnen 12 maanden zal de eerste versie van het systeem klaar zijn.