Het is duidelijk dat digitalisering en robotisering een trend zijn, maar voor de meeste HR-professionals is het niet vanzelfsprekend dat hun afdeling daar het voortouw in neemt. Tegelijkertijd vinden de meeste HR-professionals het niet bijzonder moeilijk om de technologische ontwikkelingen bij te houden.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Exact onder 479 HR-professionals in Nederland*.

De voornaamste redenen waarom digitalisering van HR wordt tegengehouden:
• Budget (35 procent)
• Tijdgebrek (31 procent)
• Cultuur (27 procent).

Deelnemers die bij grotere bedrijven werken, hebben gemiddeld minder moeite om de technologische ontwikkelingen bij te houden. In de onderwijssector hebben gemiddeld de minste HR-medewerkers moeite bij te blijven in de digitale wereld.

Is het makkelijk om bij te blijven bij de technologische ontwikkelingen?

  • Heel moeilijk 2%
  • Moeilijk 11%
  • Neutraal 41%
  • Makkelijk 35%
  • Heel makkelijk 11%

Wie is verantwoordelijk?

Is HR er verantwoordelijk voor dat werknemers door digitalisering hun werk efficiënter en beter kunnen uitvoeren? Over het antwoord op die vraag zijn de HR-professionals verdeeld. 12 procent vindt dat het niet de verantwoordelijkheid van de HR-afdeling is. 41 procent staat er neutraal tegenover.
HR-gerelateerde zaken, zoals vakantie en verzuim, zijn volgens 60 procent van de HR-medewerkers gemakkelijk door medewerkers via tools zelf uit te voeren. Over het algemeen zijn medewerkers daartoe makkelijk te mobiliseren, vinden de deelnemers.

Innovatie vs bijscholing

De vraag welke rol HR moet spelen in digitalisering lijkt dus niet eenvoudig te beantwoorden. De professionals worstelen zelf ook wat met die vraag. HR-medewerkers vinden over het algemeen niet dat hun afdeling het voortouw hoeft te nemen bij digitalisering en robotisering. Het initiatief om een leven lang te blijven leren en zo ‘robotproof’ te zijn zou daarentegen wel meer vanuit afzonderlijke medewerkers moeten komen dan vanuit de HR-afdeling of het management. Deze opvatting kan veranderen als HR zich meer gesteund voelt door het management. De meeste HR-professionals hebben nu de indruk dat er meer geld wordt gestoken in innovatie dan in de bijscholing van medewerkers

HR Analytics

En hoewel digitalisering voor de dagelijkse werkzaamheden aardig is ingeburgerd, bij veel HR-afdelingen beslissingen nog niet massaal op basis van data worden genomen. Het gevoel en de ervaring zijn nog altijd belangrijke bakens om de koers uit te stippelen.

* Van de deelnemers is 37,5 procent HR-medewerker of -coördinator (de grootste groep). 18 procent is HR-adviseur of -businesspartner en ook 18 procent is HR-directeur of HR-manager. Bijna twee derde van de HR-afdelingen bestaat uit minder dan vijf medewerkers.