Dit zijn de voornaamste conclusies uit benchmarkonderzoek van online HRM- en salarisadministrateur HR2Day onder 600 (middel)grote organisaties in Nederland.
Handmatig
Organisaties die vinden dat hun administratieve proces nog niet op orde is, hebben vaak ook meer werk aan het maken van standaard-HR-rapportages. Ruim 30 procent van de respondenten moet de rapportages grotendeels of helemaal handmatig maken. Daarnaast verloopt bij 57 procent het rapportageproces gedeeltelijk handmatig. Het proces is bij 11 procent volledig geautomatiseerd.
Ad-hocrapporten
20 Procent kan direct ad-hocrapporten uitdraaien. 60 Procent heeft er een dag voor nodig en 21 procent een week of meer. Tweederde van de respondenten heeft hulp nodig van consultants en ICT-experts. Maar die hebben vaak niet direct tijd voor HR. Risico hiervan is dat beslissingen genomen worden op basis van verouderde of verkeerde informatie aldus de onderzoekers.
Excel
Veel organisaties gebruiken nog Excel zo blijkt uit het onderzoek. Dat doen ze voor verschillende HR-taken die worden ondersteund door afzonderlijke applicaties met eigen databestanden. Dat maakt het lastig om integraal te sturen aldus HR2Day. Er zit veel handwerk in het importeren en analyseren van data met Excel en dat gaat wringen. Niet alleen HR maar ook het lijnmanagement wil sneller de benodigde informatie voorhanden hebben. Bovendien moet informatie vanuit elke invalshoek te doorzoeken zijn. Respondenten die de meeste Excelsheets gebruiken (>10) om de HR-processen te ondersteunen hebben meestal ook veel handmatige processen voor het aanleveren van ad-hocrapportages.