Het Nieuwe Werken wordt te eenzijdig opgepakt waardoor kansen blijven liggen. Met name voor werknemers die in de 24-uurs economie werken en bijvoorbeeld machines bedienen. Zij hebben niets aan thuiswerken of flexibele werktijden. Betekent dit dat Werken Naar Wens voor werknemers in de 24-uurs economie onhaalbaar is? Volgens Alex van Wezel van De Roostermakers niet.

De overheid zet met diverse campagneteams zoals Slim Werken, Slim Reizen en de uitgave van zogeheten mobiliteitsvouchers met name in op het verlagen van de filedruk onder de vlag van het Nieuwe werken. Het Werken Naar Wens is echter niet alleen gerelateerd aan flexibele werktijden aldus Van Wezel. Want daarmee laat iedereen kansen liggen. Met name voor werknemers die in de 24-uurs economie werken en bijvoorbeeld machines bedienen. Zij hebben niets aan flexibele werktijden en telewerken. Betekent dit dat Werken Naar Wens voor werknemers in de 24-uurs economie onhaalbaar is? Van Wezel: “Nee. Volgens ons niet en eigenlijk zou de overheid ook meer in sectoren als de Industrie HNW moeten stimuleren en niet alleen inzetten op mobiliteit. Een van de tools waarmee dat kan is het Werken Naar Wens te introduceren in de roosterplanning. En dan niet zelfroosteren maar samen roosteren.”

Zelfroosteren

De roep vanuit werknemers om flexibele werktijden en zodoende een betere balans tussen werk en privé wordt steeds groter. Veel kreten passeren de revue: flexibel roosteren, zelfroosteren, flexibele werktijden. Volgens Van Wezel wordt daarbij alleen gekeken naar bedrijven met kantoorfuncties. Maar om optimaal gebruik te maken van de flexibiliteit van werknemers moet ook worden gekeken naar sectoren als de industrie, call centers, hospitality branch, beveiligingssector en zorgsector. Van Wezel: “Dit zijn sectoren en branches waar veel mensen hard werken en te maken hebben met onregelmatige diensten. Zij kunnen misschien zelfroosteren maar wordt extra werkdruk neergelegd bij de werknemer. Hij of zij moet het zelf zien te regelen met collega’s. En dan geldt vaak de regel ‘Wie het hardst en/of snelst roept, krijgt zijn zin.”

Samen roosteren

Al die zaken zijn te ondervangen door anders naar het roosterproces te kijken aldus Van Wezel. “Samen Roosteren is een instrument dat Werken Naar Wens haalbaar maakt voor iedereen. Dat deze visie werkt, kunnen we o.a. onderbouwen door het behaalde succes bij Arriva. Hoewel er eerst huiverig werd gereageerd op deze cultuuromslag wordt daar nu naar volle tevredenheid mee gewerkt.”
Maar wat is daar nu zo anders aan? “Onderzoekers hebben aangetoond dat als mensen invloed hebben op hun onregelmatige roosters, het als minder ernstig wordt ervaren dan wanneer het ze opgedrongen wordt. Achterliggende visie van samen roosteren is dat werkroosters veel meer plannen dan alleen je werk. In feite wordt er ook je vrije tijd mee ingedeeld. Met samen roosteren laat je de werknemers vanuit huis online aangeven wanneer ze vrij zouden willen zijn. Dit wordt afgezet tegen de door de werkgever ingevoerde productiebehoefte. In het systeem zelf zijn al alle geldende wettelijke bepalingen, cao-regels, individuele afspraken ingevoerd. Het complexe roosteren wordt op deze manier weggehaald bij werkgever en werknemer. Je legt het roosterprobleem daadwerkelijk bij de techniek neer. Iedereen maakt evenveel kans op gewenste vrije tijd en iedereen ervaart een zeggenschap in werktijden en heeft daardoor minder moeite met de onregelmatige diensten die toch vaak gedraaid moeten worden. Het mooie is dat doorgaans 80 tot zelfs 90 procent van de aangevraagde vrije tijd per werknemer gehonoreerd kan worden met deze manier van roosteren…” Werknemers zijn dan meer tevreden en productiever en met name het kortdurende ziekteverzuim gaat omlaag met samen roosteren is onze ervaring.”