Van de bedrijven zegt 40 procent in 2018 meer automatisering nodig te hebben om de grote hoeveelheid taken te kunnen verwerken. In 2020 zal 83 procent dat breekpunt bereiken. Driekwart (75 procent) geeft aan dat data van mobiele apparaten en het Internet of Things (IoT) bijdraagt aan de enorme toename van de workload.
De overgrote meerderheid (91 procent) van de bedrijven denkt dat intelligente automatisering de productiviteit kan verhogen. Hierbij gaat het om kunstmatige intelligentie of machine learning om besluitvorming te stroomlijnen met als doel de snelheid en nauwkeurigheid van bedrijfsprocessen te verbeteren.
De helft van de ondervraagden (50 procent) maakt gebruik van intelligente automatisering voor één of meerdere bedrijfsprocessen. 84 Procent is voornemens het toe te passen of de mogelijkheden ervan te onderzoeken.
“In een wereld vol slimme huizen, auto’s en commercie blijft de werkplek achter, maar niet lang meer,” aldus Michael Maas, Area VP Noord-Europa, ServiceNow. “Er komt een verschuiving aan, die leidt tot verdere automatisering, waarmee we ons dagelijkse werk anders gaan uitvoeren.”
HR blijft achter
Vier op de tien processen binnen Europese bedrijven is geautomatiseerd; HR en customer service blijven achter zo staat te lezen in het onderzoek. In totaal is 38 procent van de bedrijfsprocessen geautomatiseerd. Dit betekent dat 15 uur per week – dus bijna twee werkdagen – wordt besteed aan handmatige, administratieve taken aldus de onderzoekers.
IT-ondersteuning draagt het meeste bij aan een efficiënt bedrijfsproces, waar HR dat het minste doet. HR wordt dan ook geschetst als de afdeling ‘die het meeste toe is aan een herstart’. Slechts 33 procent van de HR-dienstverlening is geautomatiseerd en 29 procent van de customer service processen. Van de IT-diensten is 48 procent geautomatiseerd.