APG verzorgt als financiële dienstverlener bestuursadvisering, asset management, pensioenadministratie, pensioencommunicatie en werkgeverdiensten. Bij APG werken circa 3.000 medewerkers in een variëteit aan functies. Gezien de veranderende pensioenwereld is het van belang dat ook de medewerkers zich aanpassen. Hoe dynamisch zijn de medewerkers van APG? Welke medewerkers moeten hiervoor extra worden gestimuleerd? Met deze vraag is het onderzoek door Erasmus Q-Intelligence voor APG begonnen.

De uitkomsten van het onderzoek geven APG handvatten om gerichte interventies te plegen ter motivatie van bijscholing en doorstroom. Waar voorheen een hele afdeling eenzelfde behandeling kreeg, is dit nu toegespitst op de karakteristieken van medewerkers. Zo kan een gepaste benadering voor verschillende leeftijden, arbeidsduren en geslacht worden gekozen. Ook toont het Data Analytics-onderzoek de samenhang tussen mobiliteit en medewerkersbetrokkenheid.

Vervolgonderzoek bij APG is gegaan richting de deelonderwerpen verzuim en gender-gelijke loonbetaling. In het onderzoek naar verzuim is onder andere bekeken welke karakteristieken van medewerkers of teams samenhangen met langdurig verzuim of juist met vaak korte ziekmeldingen. Zo kunnen interventies naar verzuim toegespitst worden op de specifieke medewerker.
Het onderzoek naar gender-gelijke loonbetaling bij APG is in 2019 volop in het nieuws geweest. Naar aanleiding van het Data Analytics-onderzoek, waarin een kleine maar statistisch significante loonkloof is gevonden, hebben 125 vrouwen een structurele loonsverhoging gekregen.

Zo geeft HR Analytics diepere inzichten en aanzetten tot handelen.