Bedrijven die hun HR-beleid goed op orde hebben zijn aanmerkelijk succesvoller dan organisaties waar dit niet het geval is. Zo behalen ze tot 3,5 maal meer omzet en meer dan twee keer zoveel winst. Dit blijkt uit onderzoek van De Boston Consulting Group (BCG) en de World Federation of People Management Associations (WFPMA).

Voor hun onderzoek From Capability to Profitability: Realizing the Value of People Management  werden 4.200 HR-professionals en managers ondervraagd in 100 landen en werden goed presterende bedrijven vergeleken met bedrijven die slechter draaiden aan de hand van 22 HR-taakgebieden.

 

Met name in de volgende gebieden is het effect op de economische prestaties van bedrijven zichtbaar:

  1. Werving
  2. Introductie nieuwe medewerkers en personeelsbehoud
  3. Talentmanagement
  4. Employer branding
  5. Performance management
  6. Leiderschapsontwikkeling 

 

Talentmanagement

Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van de juiste talenten, moet volgens de onderzoekers de grootste prioriteit zijn voor organisaties. Het advies is dan ook om te stoppen met HR-taken die hier niet aantoonbaar aan bijdragen.

 

Organisaties die prioriteit geven aan de genoemde HR-gebieden, blijken veel succesvoller bij het binnenhalen van de juiste talenten. Ze beperken talent management niet tot een relatief kleine kweekvijver voor topposities. Ze bieden een breed ontwikkelingsprogramma, waarmee ze ook internationaal talent proberen aan te trekken.

 

Zijwaarts doorgroeien

Ook zorgen deze organisaties actief voor carrière- en doorgroeimogelijkheden. Doorgroei hoeft niet altijd omhoog te gaan, maar kan ook zijwaarts bewegen. Door de individuele groei van werknemers te bevorderen, blijven ervaren professionals uitgedaagd en tevreden.

 

Goed presterende bedrijven werken bovendien met een volkomen transparant systeem van prestatiemanagement. Ook heldere normen en verwachtingen zijn daarbij van belang; daarom belonen de beste bedrijven niet alleen prestaties, maar ook gewenst gedrag.