Er bestaat heel wat verwarring over wat HR-analytics precies is. Dat komt gedeeltelijk doordat de softwarebedrijven ook over HR-analytics spreken terwijl ze eigenlijk ‘doorgedreven navigatie op de HR-data’ bedoelen.

Dat is althans de mening van Luk Smeyers van iNostix. In zijn blog geeft  hij vier adviezen om beter inzicht te krijgen in HR-analytics. Of om simpel gezegd van zinloze rapportages naar impactanalyses te komen.

 

1. Leer de juiste doelstelling van HR-analytics begrijpen

 

Enkele voorbeeldvragen:

  • Wat is de impact van een sales-training op de omzetontwikkeling?
  • Wat is de impact van het Call Agent verloop op de klantentevredenheid van een Contact Center? Of op de productiviteit binnen het Contact Center?
  • Wat is de impact van invoeren van lean productie-management op het ongevallenrisico? Of op de kwaliteit van de productie?
  • Wat is de impact van laag/hoog engagement op verloop? Op aanbevelingsintentie (NPS)? Op verzuim? Op retentie van high performers? Op de klantentevredenheid?
  • Wat is bij nieuwelingen de impact van goede introductie en jobinstructies op time to productivity? Op retentie?

 

2. Evolueer van ‘meten’ naar ‘analyseren’

We gebruiken hiervoor steevast het schema van Prof. John Boudreau als basis. We hebben hieraan enkele eigen begrippen toegevoegd. Boudreau stelt in zijn boek dat de meeste HR-afdelingen tegen de ‘waardemuur’ botsen (HR hits the wall) met hun arsenaal aan data, rapporten, metrics, surveys en benchmarks. Met deze metingen kan HR onvoldoende waarde toevoegen omdat hiermee niet aangetoond wordt welke impact HR-investeringen hebben op de goede werking van de organisatie.

Vandaar de noodzaak voor HR om te evolueren op de HR Intelligence Maturity Curve en zich ‘achter de muur’ te begeven. Het inzicht verkrijgen in de impact van HR activiteiten kan enkel door de HR data (voor de muur) te combineren met bedrijfs- en organisatiedata (achter de muur).

 

3. Maak een belangrijk onderscheid tussen efficiëntie, effectiviteit en impact

 

4. Evolueer van ‘Single Source’ naar ‘Multiple Source’ HR-analyses

 

Dit is een verkorte versie van de blog van Luk Smeyers. In het volledige artikel gebruikt hij enkele zeer verhelderende schema’s en overzichten en een reeks van voorbeelden om zijn standpunten toe te lichten. Meer lezen? Ga hier naar het originele artikel.