Te dure bedrijfsonderdelen zijn een loden bal aan het been van veel organisaties. Want hoewel Nederland de economische crisis te boven lijkt te komen, hangen bezuinigingen en lastenverzwaringen nog steeds als een grote grijze wolk boven veel organisaties.
De strategische agenda van ManpowerGroup vermeldt sinds 3 jaar ook het thema HR Analytics. HR-analist Maurits Kabel en zijn collega HR-adviseur Inge de Jongh lichten toe hoe de organisatie dit tot nu toe aanpakt. De huidige resultaten zijn veelbelovend.
De introductie van e-HRM verandert het gebruik van het HR-systeem. Dat heeft consequenties voor de systeemselectie. De beschreven aanpak is gericht op niet aanbestedingsplichtige organisaties, maar de meerwaarde van een Proof of Concept geldt voor alle selectietrajecten.
HR Analytics is inmiddels niet meer weg te denken in het HR-werkveld. Maar hoe begin je eraan? HR-analist Maurits Kabel en zijn collega HR-adviseur Inge de Jongh van ManpowerGroup gaven mij onlangs tips en valkuilen.
Verloop vormt voor veel organisaties een probleem. De uitkomsten van een voorspellende analyse zijn uiterst geschikt om doelgerichte campagnes op te zetten om personeel te behouden.
Voorspellende analyses bieden, in tegenstelling tot beschrijvende analyses (zoals tabellen, rapporten en ratio's), organisaties de kans om vooruit te kijken en trends te ontdekken in factoren die samenhangen met bv. verloop en absenteïsme. Voorspellende modellen van personeelsverloop bijvoorbeeld bieden organisaties de mogelijkheid om clusters van medewerkers te identificeren die mogelijk weg zullen gaan en verschaft inzicht in hoe de risico's verdeeld zijn over de organisatie.
Wanneer bedrijven zich op het pad naar talent analytics begeven, kunnen ze heel wat leren van degenen die hen voorgingen. Jill K. Goldstein, Samir Raza and Omesh Saraf van Accenture Analytics maakten een overzicht van hun belangrijkste ervaringen uit voorbije projecten. Een samenvatting.
Wist u dat investeren in competentiemanagement rendeert? Uit het Berenschot-onderzoek Ken- en Stuurgetallen voor personeelsmanagement blijkt dat organisaties die investeren in competentiemanagement beduidend minder uitstroom hebben van medewerkers korter dan twee jaar in dienst.
Uit het Berenschotonderzoek Ken- en Stuurgetallen voor personeelsmanagement is gebleken dat er een positieve relatie is tussen organisaties die meer besteden aan opleiden en een laag ziekteverzuim en personeelsverloop hebben, ongeacht de sector. Toch snijden veel organisaties in hun budgetten. Waarom zou u wel moeten investeren?
Het beoogde eindplaatje is mooi. Iedereen digitaal aangesloten op de processen van HRM. Eenvoudige, duidelijke processen, geen vragen meer over de stand van zaken van de verwerking en alles conform de standaard afspraken en regelingen. Ideaal en in ieders belang. Tenminste, dat is het op hoofdlijnen. En is dat bij iedereen duidelijk wanneer de weg naar e-HRM wordt ingeslagen? In die periode is besluitvorming nog regelmatig globaal van uitwerking en onvoldoende in beeld buiten de afdeling HRM.