Is het werven van personeel nog wel mensenwerk? Er zijn systemen die in een honderdste van een seconde een match weten te maken tussen de beschikbare cv’s en de eisen van het bedrijf. En dat tot in de kleinste details. Je krijgt de perfecte kandidaat op een presenteerblaadje aangereikt. Zelfs als het een IT-specialist is die ook nog eens heel goed kan schrijven én een kei is in finance. Big data is the next big thing en zou het allemaal waar moeten maken.
Iedereen ervaart het. De wereld verandert snel en er zullen de komende tijd nog veel meer veranderingen op ons af komen. De indrukwekkende impact op ons dagelijks leven van het internet zal mogelijk door robotisering en virtual reality toepassingen nog worden overtroffen. Tegelijk moeten we ons afvragen hoe de mens als individu en in sociaal verband hiermee omgaat. Hoeveel mensen kunnen die stormachtige ontwikkelingen aan en kunnen productief blijven in deze en de komende tijd?
Benchmarking biedt organisaties een kwantitatief inzicht in hun eigen positie ten opzichte van een relevante vergelijkingsgroep en is daarmee een waardevol sturingsinstrument voor HR. Het is echter ook van belang om op een zorgvuldige manier benchmarking in te zetten om een goede beeldvorming te kunnen garanderen. Het is namelijk niet zonder risico. Veel organisaties gebruiken de uitkomsten van benchmarkonderzoeken te veel en te gemakkelijk als afrekenmechanisme.
De ambitie om met data te beginnen is hoog, maar in de praktijk komt er minder van terecht. Voor het derde jaar op rij heeft AnalitiQs onderzocht hoe de praktijk eruit ziet. Daaruit blijkt onder meer dat HR aan strategische vraagstukken slechts 16 procent van de tijd besteedt. In drie jaar tijd is hierin niets veranderd.
Begin bij het begin. Een andere organisatievorm vergt andere inzichten, afspraken en HR-processen. Welke manager(s) is (zijn) verantwoordelijk voor het beoordelen van de HR-aanvragen - zoals verlofaanvragen of declaraties? Pas als deze zaken duidelijk zijn, kan het eHRM-systeem optimaal ingericht worden.
Bij Microsoft is HR-analytics reeds lange tijd onderdeel van de dagelijkse praktijk. Rapporteren en analyseren zit tenslotte in het DNA van Microsoft. En aangezien medewerkers een groot deel van het succes vormen, vindt men het belangrijk om zo'n groot bezit analytisch te beheren. Bij Microsoft zijn dan ook dagelijks ca. 60 medewerkers bezig met rapportages en analyses om hun HR-collega’s te ondersteunen bij het maken van HR-beleid en het nemen van beslissingen ten behoeve van de ca. 110.000 medewerkers van de organisatie.
Er is nog steeds veel discussie over wat HR-analytics is en dus ook wat je als HR-analist moet kunnen om je werk goed te kunnen doen. Voor de goede orde, ik zie HR-analytics als een manier van werken van een (HR)-organisatie: een data-gedreven benadering om betere besluiten te kunnen maken inzake menselijke kant van een organisatie. Het omvat een reeks van tools en technieken, variërend van relatief eenvoudige rapportages van HR ken- en stuurgetallen tot aan, complexe, predictive analytics.
Het vakgebied van Human Capital is geen exacte wetenschap. Maar wordt in toenemende mate wel zo benaderd. Er kan steeds meer, we weten steeds meer en meten steeds meer. ‘Making the soft stuff hard,’ dat is het credo van deze tijd.
Wat doet de snelle invoering van high tech-oplossingen nu precies met de verwachtingen van werknemers?
September 2015 stapte Boudewijn van Straaten aan boord bij Eneco-groep (kortweg ‘Eneco’) als eerste HR business analist. Daarmee heeft hij HR-analytics een structurele plaats binnen Eneco gegeven. In deze hoedanigheid helpt Boudewijn het bedrijf om slagen te maken op het gebied van data-gedreven HR. Hoe belangrijk Eneco het thema HR-analytics vindt blijkt wel uit het feit dat de HR-directeur zelf aan deze analyseprojecten deelneemt.