HR-professionals zijn de aangewezen persoon om medewerkers in de AI-transitie te ondersteunen en te begeleiden op het gebied van ontwikkeling van de juiste skills. Maar waar te beginnen? Enkele praktische stappen om morgen nog mee te starten.

Voor bedrijven wordt 2025 hét jaar om de potentie van kunstmatige intelligentie (AI) om te zetten in daadwerkelijke impact. Met de juiste, gerichte inzet van AI automatiseren we broodnodige maar eenvoudige taken, wat zorgt voor meer tijd om te besteden aan productiviteit en strategische en creatieve processen binnen de bedrijfsvoering. Dat zorgt op zichzelf weer voor de stimulering van meer innovatie en groei. Toch is de kloof tussen ambitie en realiteit nog groot, zo blijkt uit LinkedIn’s Global Talent Trends rapport.

Uit dit rapport blijkt namelijk een opvallende paradox. Enerzijds ziet 80% van de Nederlandse leidinggevenden AI als een kans om productiviteit te verhogen en innovatie te stimuleren. Anderzijds geeft slechts 7% van hen aan dat hun organisatie daadwerkelijk voorop loopt in de adoptie ervan. Ruim een kwart van de organisaties (27%) heeft zelfs nog helemaal geen concrete stappen gezet om AI te integreren.

AI kan alleen het volledige potentieel waarmaken als bedrijven zich niet alleen richten op technologie, maar ook op het ontwikkelen van de juiste vaardigheden bij hun medewerkers. Zonder een workforce die AI begrijpt en benut, blijft de kloof tussen potentie en praktijk bestaan. En dus vormen vaardigheden dé sleutel tot AI-succes. Hoe kunnen HR-professionals dit jaar de brug slaan tussen technologie en de vaardigheden van medewerkers?

De kracht van menselijke vaardigheden in de AI-revolutie

Laat ik vooropstellen dat de integratie van AI niet betekent dat de menselijke factor overbodig wordt. Integendeel, terwijl AI onze wereld van werk verandert, groeit het besef dat de soft skills die alleen mensen kunnen meebrengen – zoals communicatie en samenwerking – belangrijker worden dan ooit. Terwijl bedrijven er ongetwijfeld op gebrand zijn om de AI-vaardigheden in hun organisatie te vergroten, valt het belang om ook soft skills te ontwikkelen niet te onderschatten. Het is dan ook niet voor niets dat 50% van de leidinggevenden in Nederland van plan is om prioriteit te geven aan het aannemen van kandidaten met sterke soft skills die overdraagbaar zijn naar verschillende functies. Door het combineren van deze menselijke vaardigheden met de kracht van AI, kunnen leiders hun organisaties een voorsprong geven en hun personeel veerkrachtiger maken tegen toekomstige veranderingen.

AI-vaardigheden als katalysator van professionele groei

Data uit het recente Global Talent Trends rapport laat zien dat het ontwikkelen van AI-vaardigheden samenhangt met de ontwikkeling van soft skills. AI-vaardige werknemers hebben namelijk vijf keer meer kans om deze menselijke vaardigheden te ontwikkelen, doordat de inzet van AI hen in staat stelt om minder tijd te besteden aan eenvoudige maar noodzakelijke taken, wat weer meer tijd vrijmaakt voor werk- en denkprocessen.

En daar blijft het niet bij. AI-skills helpen namelijk ook bij verdere professionele groei. Het percentage werknemers dat naar een leidinggevende rol promoveert, ligt vier keer hoger bij bedrijven die AI-bedreven medewerkers hebben, en het algehele promotiepercentage ligt zelfs vijf keer hoger.

Waar te beginnen? Dit zijn enkele praktische stappen om morgen nog mee te starten:

  1. Zorg voor de juiste AI-trainingen: AI-vaardigheden worden steeds belangrijker om succesvol te opereren in een veranderende werkomgeving. Zorg ervoor dat medewerkers zowel technische kennis als vaardigheden zoals probleemoplossend denken ontwikkelen, zodat ze AI effectief kunnen benutten. Maak gebruik van platforms zoals LinkedIn Learning om trainingen aan te bieden die praktische toepassingen van AI combineren met de ontwikkeling van noodzakelijke vaardigheden voor dagelijks gebruik. Dit stelt medewerkers in staat om zich zelfverzekerd en succesvol aan te passen aan de nieuwe technologie.
  2. Begin klein en experimenteer met AI: De integratie van AI hoeft niet meteen groots en alomvattend te zijn. Geef medewerkers de ruimte om met AI-tools te experimenteren, bijvoorbeeld door eenvoudige taken te automatiseren of nieuwe functionaliteiten uit te proberen. Start met specifieke processen of afdelingen waar AI direct meerwaarde biedt, zoals administratieve taken of dataverwerking. Deze aanpak zorgt ervoor dat mensen op een laagdrempelige manier de voordelen van AI ontdekken, terwijl ze tegelijkertijd vertrouwen opbouwen in het gebruik ervan. Naarmate dit vertrouwen groeit, kan AI geleidelijk breder en in complexere processen worden toegepast binnen de organisatie.
  3. Betrek medewerkers actief bij de AI-transitie: Volgens het 2025 Workplace Learning Report wil 80% van de werknemers meer leren over het toepassen van AI in hun werk. Communiceer duidelijk over de voordelen en impact van AI, en organiseer brainstormsessies of workshops waarin teams zelf oplossingen bedenken voor uitdagingen binnen hun werk. Dit biedt werknemers de tijd en ruimte om zich te verdiepen in hoe AI hen professioneel kan helpen en zorgt ervoor dat medewerkers zich eigenaar voelen van de veranderingen.

2025 biedt een kans om AI niet alleen te zien als een technologische innovatie, maar als een strategische kans voor de toekomst van werk. Bedrijven die technologie combineren met een investering in vaardigheden, verhogen niet alleen hun productiviteit, maar zorgen ook dat hun werknemers klaar zijn voor de uitdagingen van morgen.