HR-analytics wordt al jaren gezien als ‘het nieuwe goud’. Maar wordt dit zogenaamde goud wel goed gebruikt? De belofte van dit ‘nieuwe goud’ is betere beslissingen die leiden tot betere prestaties. Medewerkers gerichter ontwikkelen, voorspellen welke kwaliteiten je nodig hebt, hoe je mensen behoudt. Kortom, de basis van je HR-beleid. Toch wordt dit nog maar weinig gebruikt en loopt HR achter op bijvoorbeeld de marketeers in het gebruik van data. Hoe komt dat? En hoe kan dit beter?
Met zoveel discussie over de stijgende kosten van levensonderhoud en inflatie, is er een verschuiving gaande om grip te krijgen op de daadwerkelijke drijfveren voor het aantrekken en behouden van werknemers, die verder gaan dan salaris alleen. Het is dan ook belangrijker dan ooit om werknemers te informeren en te betrekken bij hun arbeidsvoorwaardenpakket.
Met hybride werken èn flexibel mobiliteitsbeleid lukt het om medewerkers duurzame keuzes te laten maken. Marike Bonhof, CFO bij drinkwaterbedrijf Vitens en Marc Glaudemans, directeur bij Provincie Noord-Brabant vertellen Coalitie Anders Reizen hoe ze dat in de praktijk brengen. “Als je bij ons op de fiets komt, krijg je 35 cent per kilometer”
Het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden van medewerkers in gebouwen (van kantoren tot zorggebouwen) krijgt in brede kring veel aandacht. De ervaringen met Frisse Scholen leren dat de leerprestaties van kinderen verbeteren als hun schoolgebouw een gezond binnenmilieu heeft. Laat dat zien dat het bevorderen van welzijn inderdaad noodzakelijk is? Of zijn de verwachtingen op dit gebied te hoog? Wat zouden organisaties concreet kunnen (of moeten) doen om het welbevinden of ‘werkgeluk’ van hun medewerkers te vergroten? HEVO legde vier stellingen voor aan vier experts.
Hoe zorgen HR-leiders ervoor dat digitale tools voor de medewerkers werken, en niet andersom? En dat zij soepel meegaan in de digitale transformatie? Bij de Ronde Tafel ‘The Human Side of Tech’ op Leadership in HR werden de nieuwste neurowetenschappelijke inzichten gedeeld om dit gemakkelijker te maken.
Organisaties onderschatten vaak wat er komt kijken bij het verbouwen van een bestaand kantoor. Dat is de stellige overtuiging van Willem Adriaanssen en Mark van der Vliet van HEVO. Beiden spreken daarbij uit ervaring. Daarom pleiten ze voor een gestructureerde aanpak, waarbij ze vier fasen onderscheiden.
Ja, AI gaat grote invloed hebben op de behoefte aan arbeidskrachten. Maar het tempo waarin valt te overzien, aldus vier digitale experts in gesprek met CHRO Magazine over de impact van AI op HR en werkvloer.
De eerste ‘Chief Hybrid Officer’ van Nederland. Zo presenteert Microsoft de recente benoeming van Shanna Bosmans, die zich gaat bezighouden met alles rondom de 3 P's: People, Places en Process. Maar wat houdt dat dan precies in? 'De focus verschuift steeds meer van medewerkersproductiviteit naar medewerkerservaring.'
Iedereen kent wel de customer experience (CX), de employee experience (EX) en de user experience (UX). En we hebben het steeds vaker over de Facility Experience (FX). Dat is de totale beleving van alle menselijke en digitale contactmomenten van klanten, gasten, medewerkers en gebruikers met de organisatie. We zijn tevreden als we aan de verwachtingen van de verschillende doelgroepen voldoen, maar om onderscheidend te zijn willen we die liefst overtreffen.
Veel mensen zijn nu gewend aan werken vanuit huis. Organisaties moeten nieuwe manieren vinden om medewerkers te motiveren naar kantoor te komen. Het Workplace Experience Team van ISS Facility Services helpt grote en kleine organisaties bij deze uitdaging. Zij delen in dit artikel hun beste tips.