In de krappe arbeidsmarkt van nu loopt de werkdruk overal op. Dan is het essentieel dat medewerkers de ruimte krijgen om bij te komen en energie op te doen: dit zorgt voor fittere medewerkers en voorkomt verzuim. Daarom is vakantie zo belangrijk – daar laad je van op. Hoe houd je dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast, en kom je tegelijkertijd weer in je werkritme?
"Ik ben altijd op zoek naar hoe HR er meer toe kan doen binnen organisaties", zegt Corine Boon, directeur van het Amsterdam People Analytics Centre (APAC) en sinds juli hoogleraar HRM & People Analytics aan de Amsterdam Business School (ABS) van de Universiteit van Amsterdam. Haar overtuiging: "Met people analytics kan het HRM-beleid worden verbeterd. Alleen is er geen 'one size fits all'-benadering."
Laurens Waling van 8vance doet niets liever dan ‘vastgelopen veranderaars’ bevrijden, zodat ze hun talent écht ontsluiten. Zo kun je het aantal bullshit-jobs sterk verminderen: herverdeel taken, zodat iedereen zijn skills gebruikt. Zijn belangrijkste les als je de organisatie van je afdeling/bedrijf zo aanpakt: ‘vastlopen in verandering is normaal’ dus blijf kalm, loop niet weg en analyseer de onderliggende oorzaak.
Als je de strategie en het proces van het werven en selecteren wilt verbeteren, begin je met enkele eenvoudige analyses die inzichten verschaffen en helpen om eerste keuzes te maken. Is de organisatie eraan toe om AI en algoritmes in te zetten, dan kunnen wellicht grotere stappen worden gezet.
Oud HR-adviseur Erwin Vink is tegenwoordig manager Data & Analytics. Op de komende HR Day spreekt hij over de impact van kunstmatige intelligentie. Met zijn achtergrond als HRM Adviseur bij Zorggroep Sirjon ziet hij het belang in van het concept The Circle of Influence voor HR, het thema van de dag.
'Hoe houden we onze werknemers veilig en gezond?’, ‘Hoe creëren we een cultuur waarin iedereen zich thuis voelt?’ en ‘Hoe kunnen we een personeelsbestand met complexe en veranderende behoeften effectiever binden en voor de organisatie behouden?’. Deze prangende vragen zien HR- en businessleaders maar al te graag beantwoord. Kan analytics daarbij helpen? En hoe? Een tiental CHRO's en HR-executives sprak daarover tijdens een rondetafelsessie op CHRO Day.
Of je nu een volledig datagedreven HR-beleidscyclus als einddoel hebt of aanpassingen en verbeteringen op operationeel niveau, de stappen in de HR-analyticscyclus zijn gelijk.
Hoe zet je de juiste HR-analytics in voor de uitdagingen van vandaag? Welke data zou je als HR-leider willen gebruiken om de strategie door te ontwikkelen en te onderbouwen? En processen te monitoren? Hoe wil je HR-data, HR-analytics en HR-systemen inzetten? En hoe stippel je daarin je koers uit?
Het doel van een datagedreven werving-en-selectieproces is om de organisatie tijd en geld te besparen in de zoektocht naar succesvolle nieuwe werknemers. Een goede eerste stap is het meten van en sturen op de kengetallen die de effectiviteit en de efficiëntie van het proces in beeld brengen. We noemen er hier zes.
Een ontspannen vakantie begint bij het loslaten van het werk, maar voor veel medewerkers is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat zij hun werk meenemen of dat zij zich zorgen maken dat er iets belangrijks gebeurt of iets misgaat tijdens hun afwezigheid. Dit kan leiden tot stress en een gebrek aan herstel, dat tot een mindere productie en motivatie leidt bij terugkomst.