Waarom gaan we hier proberen toe te lichten wat een 'Graph Database' is? Omdat het de basis is onder HRTech oplossingen die klaar zijn voor de 'toekomst van werk'. Die toekomst is namelijk niet hiërarchisch, maar in netwerken, en niet alleen met 'vaste fte's', maar met talent met iedere vorm van arbeidsovereenkomst. Dus een HRTech aanbieder met een graph database is klaar voor de toekomst van werk.
Uit onze onderzoeksresultaten blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad van de werkplek zo’n 45 procent is. Zijn moderne organisaties in staat om deze hoeveelheid van ongebruikte ruimte te financieren en verantwoorden? Bedrijven overwegen in toenemende mate het delen van de werkplek door te voeren binnen de kantooromgeving. Hiermee houden zij niet alleen rekening met de financiële kant van het verhaal, maar grijpen zij ook de mogelijkheid aan om vrije ruimte op een betere manier te benutten.
Flexibele kantoorruimte huren. Dat was tot voor kort toch iets voor zzp’ers? Klopt, maar nu omarmen ook steeds meer grotere bedrijven deze vorm van huisvesting on demand. Waarom is dat zo, en wat zijn de voor- en nadelen van flexkantoren? “We willen niet meer alleen onszelf tegenkomen.”
Voorspellende algoritmes voor HR? Een select groepje Nederlandse organisaties past ze al langer toe. Maar hun aantal stijgt gestaag. Op het drukbezochte HR Analytics Congres 2019 deelden koplopers hun ervaringen. De reacties waren zowel kritisch als bewonderend.
Bijna zes jaar geleden verhuisde Douane Schiphol Cargo naar locatie ‘The Outlook’, kortweg Outlook’. De verhuizing betekende ook de keuze voor een nieuw concept, het salonkantoor. Een veelbelovend concept volgens Wim Pullen, directeur van het Center for People and Buildings, vanwege het juiste evenwicht tussen een open en gesloten kantoor (gebouwlayout) en tussen flexibele en toegewezen plekken (gebruik).
Besteden we facilitaire diensten uit of houden we het in eigen beheer? Het is voor veel organisaties een vraagstuk dat op dit moment speelt. Want wat optimaliseert de dienstverlening en levert de meeste kostenbesparingen en efficiëntieslagen op? De keuze die je maakt heeft invloed op het hele bedrijf. Maar wat is de juiste keuze?
Persona’s zijn een krachtig middel om de medewerker centraal te stellen en, steeds toetsend en kalibrerend, passende oplossingen te ontwikkelen voor een bepaalde medewerkersgroep. Het heeft het grote voordeel dat hiermee de medewerkers als het ware tot leven komen. Het geeft een mensbeeld van de medewerker-in-de-business. Dit stimuleert de creativiteit en zorgt voor focus. En dat leidt tot beter beleid en ondersteuning. Een case.
Voordat de Universiteit Twente actief aan de slag kon met HR Analytics moest er eerst een flinke inhaalslag worden gemaakt, vertelt HR Analyticus Rens Brinkman: “Het is een mooi woord, analytics, maar voordat je eraan toekomt moet er veel geregeld worden. Wij zijn heel druk geweest om de basis op orde te brengen, te zorgen dat de data betrouwbaar is en dat er meer relevante data beschikbaar komt."
Erwin Paans is HR-analist bij het Amphia Ziekenhuis in Breda. Het introduceren van Analytics gaat niet zonder slag of stoot, heeft hij ervaren. 'Het is belangrijk om helder te krijgen wat je precies wilt weten. In het begin schoten we nog wel eens alle kanten op en we ontdekten al snel dat een goede afbakening heel belangrijk is.'
Voor de HR-directeuren van de Groep Saint-Gobain was het onmogelijk om alle kaderleden van deze wereldwijd opererende multinational te toetsen op hun talenten. Een HR Analytics-programma biedt uitkomst: “We kunnen nu veel mensen spotten die anders buiten beeld gebleven zouden zijn.”