40% van werkend Nederland heeft het gevoel dat ze hun ontwikkelwensen niet kunnen uitspreken en 60% procent ervaart geen duidelijke richting.
De vraag naar HR-professionals steeg het afgelopen jaar met 72 procent. Hoewel de vraag naar HR-professionals hoog is, is deze groep relatief passief in het zoeken naar een nieuwe baan. HR-professionals die wél op zoek gaan naar een baan zijn uitermate kritisch. Hoewel het grootste aantal HR-professionals in de sector gezondheids- en welzijnszorg werkt, ziet de HR-professional de overheid als meest aantrekkelijke sector. Dit en meer blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group in opdracht van HR-dienstverlener Compagnon.
Heleen Kuijten start per 1 april 2022 als managing director human resources bij APG Groep NV, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland. In deze rol zal zij verantwoordelijk zijn voor het HR-beleid en -strategie en de HR-transformatie van APG. Heleen rapporteert rechtstreeks aan Ronald Wuijster, lid van de raad van bestuur en onder meer portefeuillehouder HR.
Meer aandacht voor informeel leren is wenselijk. Dit melden TNO en de SER in hun nieuwe Monitor Leercultuur.
Een op de drie HR-professionals vindt dat hun werkgever hen onvoldoende advies en stimulans geeft op het gebied van bijscholing. Aan kosten of werkdruk ligt dit niet, zeventig procent ervaart dat er genoeg budget en tijd is om de eigen kennis te kunnen bijspijkeren. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.
Ruim 80% van de Nederlandse medewerkers vindt dat werkgevers niet genoeg doen om hun IT-skills bij te spijkeren. Ruim 60 procent van deze groep geeft zelfs aan dat hun werkgever helemaal niks doet om IT-skills bij te spijkeren of niet op de hoogte is van de initiatieven die hieromtrent worden genomen.
Mensen wenden zich tot slimme technologie om hen te ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling sinds zij zich door de Covid-19-pandemie eenzamer zijn gaan voelen en zich niet langer verbonden voelen met hun omgeving. Uit onderzoek is verder gebleken dat mensen over de hele wereld het gevoel hebben vast te zitten in hun loopbaan en persoonlijke leven maar tevens de regie over hun toekomst weer in eigen handen willen nemen.
Tachtig procent van werkend Nederland is nog niet uitgeleerd. De helft daarvan zegt echter geen tijd te kunnen vinden om een studie te volgen naast een drukke baan. Wanneer men wel een studie naast zijn of haar werk volgt, wordt dan ook veel waarde gehecht aan de flexibiliteit van een onderwijsinstelling. Ruim negen op de tien (92%) werkende Nederlanders zegt de mate van flexibiliteit die een onderwijsinstelling kan bieden erg belangrijk te vinden.
Driekwart van de werknemers geeft aan dat hun werkgever weinig 50-plussers aanneemt. Dat blijkt uit CNV-onderzoek onder bijna 2400 leden boven de 45 jaar.
De hoogte van scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing varieert sterk binnen de twintig grootste cao’s. Het verschil kan oplopen tot meer dan 3.700 euro per jaar. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius, dat de in cao’s vastgestelde scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing in kaart bracht.