Controllers moeten, net als andere economen, een beetje meer psycholoog worden. Dat is noodzakelijk om het vakgebied controlling relevant te houden. Dat betoogt prof.dr. Victor Maas in zijn oratie ‘De controller als choice architect’. Hij aanvaardt hiermee op vrijdag 5 oktober 2012 het ambt van bijzonder hoogleraar Management Accounting vanwege het Erasmus Trustfonds aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
75 Procent van de Nederlandse werknemers becijfert het waarderingsgevoel met een 7 of hoger. Aandacht of een compliment van de leidinggevende is hierin belangrijker dan een financiële beloning. Werknemers voelen zich met name gewaardeerd als de leidinggevende luistert naar hun mening (56%) of wanneer deze hen complimenten geeft over het eigen werk (54%). Een promotie (10%) of een bonus (13,4%) dragen het minste bij aan het waarderingsgevoel.
Slechts 13,9 procent van de Nederlandse werknemers wil tot hun pensioen dezelfde functie blijven uitvoeren bij de organisatie waar zij nu werkzaam voor zijn. Op Europees niveau is dit percentage 21 procent zo blijkt uit een poll vanuit StepStone.
De best presterende organisaties van Nederland op het gebied van medewerker-, klant- en facilitybeleving hebben Beleving Awards ontvangen. Binnen medewerkerbeleving was Kraamzorg de Waarden de winnaar in de categorie publieke sector. In de categorie profit scoorde PQR het hoogst en in de categorie ‘meest aanbevolen door medewerkers’ eindigde Bejo Zaden op de eerste plaats.
85 procent van alle professionals in Nederland is van mening dat hun potentieel en talenten beter benut worden met goed loopbaanadvies. Werkgevers onderschatten de mogelijkheden door te weinig aandacht aan goed loopbaanadvies voor hun werknemers te geven aldus beroepsvereniging Noloc.
Nederland scoort wereldwijd hoog op de lijst ondernemende werknemers (intrapeneurs). Dat toont een wereldwijd vergelijkend onderzoek aan naar intrapreneurs die - gevraagd en ongevraagd - initiatieven ontwikkelen voor nieuwe bedrijfsactiviteiten. Het onderzoek is gebaseerd op enquêtes onder meer dan 140.000 volwassenen in 54 landen.
De dagelijkse werkzaamheden gaan er vaak anders uit zien dan veel HR-professionals belangrijk vinden voor de organisatie zo blijkt uit onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder 972 HR-professionals.
Houdt u weleens een POP-gesprek? Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een 'ontwikkelingscontract' tussen werkgever en werknemer. Het doel van een POP is de werknemer de kans te bieden zich verder te ontplooien. Het is een manier om de organisatiedoelstellingen van de werkgever en de ambities van de werknemer zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. In het ideale geval lopen de ontwikkeling van de werknemer en het streven van de werkgever parallel aan elkaar.
Organisaties vinden dat de verantwoordelijkheid en het initiatief voor de ontwikkeling van de medewerker meer ligt bij de medewerkers zelf, dan bij de organisatie. Met name van de hoger opgeleide wordt verwacht dat hij zelf initiatieven neemt bij het initiëren van leeractiviteiten. Voor het vastleggen van leerdoelen van de medewerker is het persoonlijk ontwikkelplan (POP) het meest gebruikte middel. Dit blijkt uit onderzoek van Improvels, waarbij 71 grote organisaties werden ondervraagd.
Het beroep van de werknemer op het ontbreken van een ‘glijdende schaal’ tot terugbetaling in de studiekostenregeling wordt door de kantonrechter gehonoreerd. Dit omdat de werkgever tijdens het dienstverband baat heeft gehad van de door de werknemer tijdens de studie opgedane kennis en vaardigheden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling