In twee jaar tijd is het opleidingsbudget gehalveerd, van ruim 3 miljard euro naar iets meer dan 1 miljard euro zo blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit onderzoek van Blauw Research in opdracht van Vetron, de branchevereniging van opleidingsinstituten voor de zakelijke markt.
Werknemers nemen meestal zelf het initiatief voor scholing en zoeken dan vooral op internet. Initiatief tot het volgen van een opleiding vanuit de HR-afdeling vindt praktisch nooit (1 procent) plaats. Voor maar drie op de tien werknemers is een persoonlijk opleidingsplan (POP) opgesteld. In vergelijking met 2011 is daarin zelfs een lichte daling te zien.
Internetbedrijf Google is een ongebruikelijke methode aan het uitdokteren om te voorspellen wie van het personeel zijn of haar vertrek gaat aankondigen. Dat meldt The Wallstreet Journal.
De kwaliteit van de dienstverlening van het UWV WERKbedrijf staat onder druk door bezuinigingen op de arbeidsbemiddelingsorganisatie. Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).
Je bent nooit te oud om te leren. Rond je vijftigste ben je zelfs het meest productief. Dat concluderen de wetenschappers Ton Wilthagen en Sonja Bekker, verbonden aan de Universiteit van Tilburg.
Benieuwd of bijvoorbeeld P&O’ers, administratieve medewerkers en bouwvakkers in onder meer België of Italië dezelfde taken uitvoeren als in Nederland? Over een tijdje krijgt u antwoord op deze en andere vragen in een Europese database voor beroepen, met informatie over circa 1500 beroepen in allerlei sectoren.
Werknemers die te lang onder hun opleidingsniveau functioneren, zijn steeds minder in staat om alsnog op hun eigen niveau te presteren. Uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Maastricht, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Oxford Economic Papers, is het belang van preventie van over- en onderkwalificatie aangetoond.
Werkgevers worden steeds meer geconfronteerd met vragen als: kunnen we onze werknemers efficiënter inzetten? Hebben we daadwerkelijk teveel personeel? Moeten we definitief snijden in het aantal werknemers of is een tijdelijke oplossing voldoende? Hoe kunnen wij straks met ons personeelsbestand beter uit de crisis komen en zitten onze medewerkers wel op de juiste plaats? Een oplossing zou demotie kunnen zijn. Zaak is wel demotie bespreekbaar te maken zodat het een meer geaccepteerd gegeven wordt.
Organisaties moeten op het moment van alles: bezuinigen, concurreren en goed werkgeverschap tonen, om maar eens wat zaken te noemen. In eerste instantie lijkt het er niet op dat deze uiteenlopende zaken met elkaar te combineren zijn. Maar wie verder kijkt, ziet dat er in elk geval één factor is dat deze vereisten combineert: organisaties moeten op een effectieve en efficiënte manier zo veel mogelijk het potentieel van hun medewerkers optimaal benutten. Juiste scholing is een manier om werknemers duurzaam inzetbaar te houden, zo blijkt uit het onderzoek Stimulering van scholing bij lager opgeleide werknemers van TNO (2011). Zowel de motivatie als de productiviteit van medewerkers neemt toe en het zelfvertrouwen stijgt.
Controllers moeten, net als andere economen, een beetje meer psycholoog worden. Dat is noodzakelijk om het vakgebied controlling relevant te houden. Dat betoogt prof.dr. Victor Maas in zijn oratie ‘De controller als choice architect’. Hij aanvaardt hiermee op vrijdag 5 oktober 2012 het ambt van bijzonder hoogleraar Management Accounting vanwege het Erasmus Trustfonds aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.