De e-learningbudgetten in organisaties in Nederland met 100 of meer werknemers zijn in twee jaar met 15 procent gestegen. Organisaties voorzien dat een kwart van het opleidingsbudget wordt uitgegeven aan e-learning. Dit en meer blijkt uit de 23e meting onder HR-directeuren en opleidingsverantwoordelijken van NIDAP Marktonderzoek Opleidingsmarkten.
In België doet bijna de helft (47 procent) van de werknemers aan job crafting dat wil zeggen in samenspraak met de werkgever en collega’s passen ze hun baan aan aan hun persoonlijke behoeften. Bij de hogere kaders is dat zelfs meer dan de helft namelijk 58 procent.
Vanaf 2016 kunt u de financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerkprojecten verlagen via de WBSO. De WBSO verlaagt de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor uw S&O-project. De WBSO-aanvraag moet uiterlijk op de laatste dag van november zijn ingediend, wilt u er per 1 januari 2016 gebruik van kunnen maken.
Investeren in opleidingen voor werknemers blijkt voor veel werkgevers een grote drempel. Slechts 31 procent van Nederlandse werknemers met een vast contract volgt een opleiding welke wordt betaald door de werkgever. Bij tijdelijke werknemers ligt dit percentage met 26 procent nog lager. Zo niet bij Royal A-ware. In het kader van de campagne Hoe Werkt Nederland? bezochten De Werkbezoekers dit familiebedrijf uit Almere. Zij bieden al het personeel, inclusief tijdelijke werknemers, verplichte opleidingen aan.
Werkgevers hebben vaak onvoldoende zicht op factoren die hoogopgeleide professionals voldoening geven in hun werk. Waar werkgevers veronderstellen dat tevredenheid van werknemers over hun huidige positie leidend is, hechten zij juist meer waarde aan bewondering krijgen van collega’s en naasten en het leggen van nuttige contacten. Opvallend is dat voor werknemers de hoogte van het salaris los staat van het gevoel van voldoening in hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder hoogopgeleide professionals in opdracht van Yacht.
Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt en er meer vacatures beschikbaar komen, zijn steeds meer werknemers van plan om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het komende jaar kijken ruim zes op de tien (61 procent) werknemers uit naar een andere baan. De belangrijkste criteria voor het accepteren van een nieuwe baan blijken daarbij niet alleen te bestaan uit financiële wensen.
Starters op de arbeidsmarkt zijn vanuit hun opleiding onvoldoende voorbereid op de huidige arbeidsmarkt. Dat is de mening van 2.142 MKB’ers die voor de jaarlijkse MKB Marktmonitor van Unique zijn ondervraagd. 44 Procent van de ondervraagden is het (helemaal) eens met deze stelling, 24 procent is het (helemaal) oneens en 31 procent staat hier neutraal tegenover.
Door robotisering veranderen bedrijfsactiviteiten ingrijpend. Nu al verdwijnen beroepen. Organisaties moeten hun businessmodellen dan ook aanpassen. Maar wanneer ga je mensen vervangen door robots?
Onderzoekers van Oxford University inventariseerden van 70 beroepen de daarvoor noodzakelijke handelingen en taken. Daarna beoordeelde een team van automatiseringsexperts per onderdeel hoe groot de kans op automatisering daarvan is. Hiermee analyseerden de onderzoekers vervolgens ruim 700 beroepen. Dit resulteerde in een inschatting van de mate waarin deze geautomatiseerd kunnen worden, verdeeld in de risicocategorieën: laag, midden en hoog.
Vrijwel iedereen volgt bij voorkeur nog steeds een deel van zijn opleiding klassikaal zo blijkt uit onderzoek van Nidap in samenwerking met Springest onder 3.087 werkende Nederlanders.