Medewerkers hebben een duidelijke voorkeur om zich extern te scholen. Veel werknemers geeft de voorkeur aan klassikaal onderwijs of een combinatie met zelfstudie, omdat ze naast het opdoen van kennis ook waarde hechten aan netwerken. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van opleidings-en kennisinstituut De Baak onder bijna 4.000 respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts dertien procent van de respondenten voorkeur heeft voor zelfstudie en nog minder (vier procent) volgt onderwijs via internet.
 

Investeren

Hoewel werkgevers niet altijd willen investeren in scholing van de werknemer, is de bereidheid onder werknemers groot. Voornamelijk jonge werknemers (25-35 jaar) geven aan extern een opleiding te willen volgen. Zij willen zich ontwikkelen en verder groeien in hun loopbaan. Werkgevers investeren minder vaak in oudere werknemers (40+), waardoor die minder gemotiveerd zijn om verder te leren. Ook vinden de 40-plussers vaak dat ze genoeg werkervaring hebben.
 

Opleiding

Verder komt uit het onderzoek dat hoe hoger de werknemer is opgeleid, hoe gemotiveerder hij is om verder te leren. 55 procent van de werknemers met een WO-achtergrond wil zich extern scholen, tegenover 41 procent van de hbo’ers en drie procent van het vmbo en mbo.
Belangrijk is natuurlijk wel dat de organisatie waarin de werknemer werkt openstaat voor scholing. Bedrijven die investeren in scholing voor werknemers creëren meer bereidheid bij werknemers om zich extern te scholen. Belangrijk is natuurlijk wel dat de organisatie waarin de werknemer werkt openstaat voor scholing. Bedrijven die investeren in scholing voor werknemers creëren meer bereidheid bij werknemers om zich extern te scholen aldus de onderzoekers.