Dit is een van de opvallende uitkomsten van het HR Benchmark-onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van IT-dienstverlener RAET. Voor dit onderzoek zijn afgelopen maart en april ruim 440 organisaties (profit en non-profit) met meer dan honderd medewerkers ondervraagd. Ongeveer 90 procent van de respondenten is direct of indirect eindverantwoordelijk voor HR. “Er is bepaald geen sprake van education permanente”, aldus Cees van den Heijkant, CEO van RAET. “Medewerkers die langer dan vijf jaar in dienst zijn worden totaal vergeten. Dit terwijl het Nederlandse bedrijfsleven de mond vol heeft van het binden en boeien van personeel. Afgezet tegen het streven om van ons land een kenniseconomie te maken, is het helemaal niet te verantwoorden.”
HR op kantelpunt
Volgens Van den Heijkant lijkt het erop dat de opleiding en ontwikkeling van medewerkers na een aantal jaren geen prioriteit meer heeft. “Blijkbaar is het ontwikkeltraject na die tijd afgelopen. Om dit te doorbreken is meer aandacht voor peoplemanagement in de lijn nodig.”
Op de tweede plaats in de lijst van HR-prioriteiten voor dit jaar staat werving en selectie. Met name in de zorg en industrie loopt het personeelstekort sterk op, blijkt uit het onderzoek. Van den Heijkant: “HR staat op een kantelpunt. Door de vergrijzing en een gebrek aan voldoende hoog opgeleid personeel, maar 40 procent van de schoolverlaters is MBO+, moet HR veel strategischer te werk gaan. Ik denk dat we in dit land de komende jaren misschien wel gaan aanlopen tegen de grenzen van de groeimogelijkheden.”