Tegenwoordig zijn veel afgestudeerde jongeren bereid om ter aanvulling van hun cv extra werkervaring op te doen onder de noemer ‘het volgen van een stage’. Dit om op die manier aantrekkelijker te zijn voor een potentiële werkgever. Dit is echter niet zonder risico.

De juridische grens tussen een arbeidsovereenkomst en een stage-overeenkomst is flinterdun. Dit komt vooral omdat er geen wettelijke definitie is van een stage-overeenkomst. Het lopen van een stage suggereert dat iemand nog bezig is met een opleiding.  Het gaat hier echter veelal om een reguliere baan maar dan zonder het bijbehorende salaris. Dit omdat in veel gevallen niet zozeer het leerelement maar vooral het verrichten van productieve arbeid voorop staat.

Begeleiding

Alhoewel het mogelijk is om aansluitend aan een opleiding nog een praktijkgerichte stage te doen, dient dan wel om nog van een stage te kunnen spreken het leerelement voorop te staan wat betekent dat de stagiair begeleid wordt en niet primair loonvormende arbeid voor de werkgever verricht.  Bij een stage hoort een stagevergoeding.  Het behoeft geen betoog dat deze vergoeding stukken lager is dan bij een reguliere arbeidsovereenkomst waarbij een werkgever altijd gehouden het is minimaal wettelijk minimum (jeugd)loon te betalen.

Ziek

Wordt de stagiair die een stagevergoeding ontvangt ziek dan ontvangt deze een ZW-uitkering van het UWV. Zou er daarentegen sprake zijn van een arbeidsovereenkomst dan is de werkgever gehouden minimaal 70% van het loon tijdens ziekte door te betalen met gedurende de eerste 52 weken van ziekte als ondergrens 100% van het wettelijk minimumloon. Kortom voor een werkgever is deze constructie zeker interessant.

Niet zonder risico

Voor een pas afgestudeerde jongere kan het vanwege de toegenomen jeugdwerkloosheid zinvol zijn om wat praktijkervaring op te doen door akkoord te gaan met een praktijkstage. Het zal inmiddels duidelijk zijn geworden dat dit voor een werkgever niet zonder risico is.  Een pas afgestudeerde jongere die als ‘stagiair’ is aangenomen maar feitelijk in hoofdzaak productieve arbeid verricht kan immers uiteindelijk een arbeidsovereenkomst gaan claimen met alle daaraan verbonden rechten en plichten. Het is evenwel de vraag of een stagiair de relatie op die manier onder druk zou willen zetten. Dit neemt niet weg dat het voor beide partijen verstandig is ter voorkoming van dergelijke onwenselijke situaties de praktijkstage in duur te beperken.

Meer over arbeidsrecht en sociale zekerheid kunt u vinden in de uitgaven Arbeidsrecht 2014 en Sociale Zekerheid 2014

Tip

Bekijk ook onze Roadshows met als onderwerpen: Wet werk en zekerheid, Modernisering ziektewet en Ontslag bij ziekte.