“Het blijvend investeren in de ontwikkeling van mensen is misschien wel een doel op zich,” verklaart HR-directeur Paul-Peter Feld van Xerox Nederland in HR Strategie. “Als we dat niet doen, krijgen we namelijk nooit de gewenste duurzame kenniseconomie. Kunnen we niet een bepaald percentage van de loonsom in organisaties verplicht laten investeren in de ontwikkeling en groei van mensen, om zo te zorgen dat Nederland concurrerend blijft op de wereldmarkt?”
Naast Feld komen in het artikel Hans van der Steen (AWVN), Jaap Jongejan (CNV), Anja Jongbloed (FNV), Susanne Stolte (NCD) en Alex Verheijden (ING) aan het woord. Zij schetsen gezamenlijk een beeld van hoe de BV-Nederland er in 2015 uitziet. “We krijgen de komende 25 jaar te maken met een krimpende beroepsbevolking van een omvang die nog niet eerder is vertoond. We moeten meer gaan doen met structureel minder mensen. Dit verhoogt de noodzaak tot maximale arbeidsmarktparticipatie,” aldus Van der Steen.
Hoge jeugdwerkloosheid
Volgens Feld zijn de problemen op de arbeidsmarkt zeker niet alleen een kwestie van kwantiteit. “Kijk maar naar de huidige extreem hoge jeugdwerkloosheid. De ontgroening gaat dus niet zonder meer de vergrijzing oplossen.”
In het artikel wordt dan ook gepleit voor duurzaam investeren in opleidingen voor medewerkers. “Daarbij moeten werkgevers ook niet bang zijn om te investeren in mensen die vervolgens naar de concurrent gaan,” aldus Stolte. “Doe het voor elkaar. Een concurrent is tegelijkertijd ook een ambassadeur voor jou als werkgever.”