Werknemers twijfelen aan zichzelf door de wereldwijde recessie en een snel veranderende werkomgeving. Ze zijn bang dat ze over onvoldoende vaardigheden beschikken om een nieuwe baan te vinden en concurrerend te zijn op de arbeidsmarkt. Dit stelt uitzendorganisatie Kelly Services.

Onderzoek van Kelly Services laat zien dat meer dan 80 procent van de respondenten vreest dat zij over vijf jaar niet meer genoeg hebben aan hun huidige vaardigheden. Met 74 procent is dit percentage in Nederland wat lager. Praktisch de helft van de wereldwijd ondervraagde mensen denkt dat opleidingen die de werkgever aanbiedt, onvoldoende zijn om hun vaardigheden te vergroten. Van de Nederlandse respondenten maakt 37 procent zich hierover zorgen.

 

Verbeteren vaardigheden

Volgens George Corona van Kelly Services bestaat op de huidige wereldwijde arbeidsmarkt een grote behoefte om vaardigheden verder te ontwikkelen. Hij ziet als redenen daarvoor de nieuwe technologieën en de toegenomen concurrentie voor banen. Corona stelt dat veel organisaties vanwege het economische dal bezuinigen op het opleiden van personeel. Volgens hem kan dat negatief uitpakken op het moment dat de economie weer uit deze recessie klimt.

 

Bezorgd

Verder blijkt uit het onderzoek dat werknemers tussen de 30 en 47 jaar het meest bezorgd zijn over de verslechtering van hun vaardigheden. Van deze groep maakt 84 procent zich hierover zorgen. Ook vindt ruim de helft van de mensen in de leeftijdsgroep 30 – 47 jaar en in de leeftijdscategorie 48 – 65 jaar dat zij weinig steun krijgen van hun werkgevers. Voor de groep 18 tot 29 jarigen is dit percentage 44 procent.

 

Opleidingaanbod

Een crisis als de huidige biedt u de gelegenheid de opleidingen die u uw medewerkers aanbiedt kritisch tegen het daglicht te houden. U kunt daarbij beoordelen of de opleidingen wel aan uw verwachting en die van medewerkers voldoen. Dit kan leiden tot een gerichter opleidingaanbod en tot besparingen doordat  u niet langer geld besteedt aan overbodige of ineffectieve opleidingen.