Het beroep van de werknemer op het ontbreken van een ‘glijdende schaal’ tot terugbetaling in de studiekostenregeling wordt door de kantonrechter gehonoreerd. Dit omdat de werkgever tijdens het dienstverband baat heeft gehad van de door de werknemer tijdens de studie opgedane kennis en vaardigheden.

Een werknemer is van 1 juli 1996 tot medio in dienst van werkgever. Zij spreken af dat de werknemer de studie Master of Strategic Management op kosten van de werkgever mag volgen. Hiertoe komen zij een studiekostenregeling overeen, waarin onder andere het beding is opgenomen dat werknemer de studiekosten volledig moet terugbetalen als hij de arbeidsovereenkomst beëindigt terwijl de studie nog niet is afgerond. Als de werknemer de arbeidsovereenkomst vervolgens opzegt terwijl zijn studie nog niet is afgerond, vordert de werkgever de volledige studiekosten terug.

 

Werkgever baat gehad

De werknemer voert in de procedure aan dat een ‘glijdende schaal’ tot terugbetaling in de studiekostenregeling ontbreekt, omdat de werkgever tijdens het dienstverband baat heeft gehad van de tijdens de studie voor de uitvoering van zijn werkzaamheden opgedane vaardigheden en kennis. In het kader van de studie heeft werknemer twee opdrachten verricht, waarvan één opdracht heeft geleid tot een nieuw klantensysteem. Aangezien de werknemer op 1 juli 2007 al 75 procent van zijn studie had voltooid moet van een meerwaarde voor de werkgever worden uitgegaan.

 

Terugvordering studiekosten

De rechter is van oordeel dat ondanks de inhoud van de studiekostenregeling het beroep van de werkgever op een volledige terugbetaling van de studiekosten naar de maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, voor zover dit leidt tot een terugvordering van de studiekosten voor meer dan 2/3 deel.

 

Rechtbank Breda, sector kanton Tilburg, 23 maart 2011, LJN: BP9634

 

Tip

Stel bij het opstellen van een terugvorderingbeding studiekosten vast of de studie een meerwaarde oplevert in de door de werknemer uit te voeren functie.