Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Minnesota. In een experiment werd aan 48 studenten gevraagd om tien onconventionele toepassingen voor ping-pong balletjes te bedenken. De groep werd in tweeën gedeeld in alle leden gingen vervolgens individueel een ruimte in; de ene helft kwam terecht in een opgeruimde kamer, de andere helft in een ruimte met paperassen op tafel en op de grond.
Wat bleek? Beide groepen kwamen gemiddeld genomen met evenveel ideeën naar buiten, maar de suggesties van de deelnemers die in de rommelige kamer hadden gezeten waren duidelijk creatiever en innovatiever. “Creativiteit wordt gestimuleerd door afwijken van traditie, orde en conventie,” concluderen de onderzoekers. “Rommelige omgevingen dragen daar blijkbaar aan bij.”
Ordelijk versus rommelig
Uit een tweede experiment kwam overigens ander gedrag naar voren. Hierin werden twee groepen studenten – individueel – geplaatst in twee verschillende ruimtes (ordelijk versus rommelig) met de opdracht een formulier in te vullen. Vervolgens werd hen gevraagd een donatie te geven voor een goed doel en als beloning te kiezen voor een appel of chocoladereep.
De studenten in de opgeruimde kamer doneerden meer dan twee keer zo veel als degenen in de rommelkamer. Ook kozen zij vaker voor de gezonde appel dan voor de chocoladereep als beloning. Volgens de onderzoekers sluit dit gedrag aan bij eerdere experimenten, waaruit blijkt dat mensen in een ordelijke omgeving genereuzer en bedachtzamer handelen.
Beluister hier het interview over rommelige werkplekken met FMM-hoofdredacteur Peter van den Hout op BNR.