Pauline van Willigenburg is HR Business Partner bij Oikocredit, een sociaal impactinvesteerder die wereldwijd actief is. Bij het bedrijf werken meer dan 300 mensen vanuit 50 verschillende landen met elkaar samen. Al die culturele verschillen brengen een mooie dynamiek met zich mee, maar soms ook uitdagingen. Zo ontstaat er wel eens een misverstand.

Dat Pauline koos voor een opleiding mediationvaardigheden was geen toeval. Hoewel ze ook gelooft in het gezegde ‘zonder wrijving geen glans’, is ze ook al haar hele leven van het harmoniemodel. En dus ook geïnteresseerd in mediation. Pauline: “Zowel thuis, ik heb drie zussen, als in mijn vriendenkring merk ik dat ik vaak aan het bemiddelen ben. Er zitten altijd twee kanten aan een verhaal. Ik denk dat ik mij goed kan inleven in beide kanten en vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen. De opleiding bij het ADR heeft mij de vaardigheden gegeven om dat nog beter te doen.”

Iemand móet zich gehoord voelen voordat hij kan luisteren

“Wat bij mij echt voor een doorbraak zorgde, is het op tafel leggen van de emotie.” vervolgt Pauline enthousiast. “Iemand moet zich gehoord voelen voordat hij kan luisteren. Dat klinkt zó basis, maar het wordt toch nog heel vaak vergeten. Nu dit bij mij goed is geland, merk ik dat het mijn gesprekken veel effectiever maakt. Omdat ik eerst echt contact maak.”

Ook doorvragen, het samenvatten en het vertalen van de behoefte van de mensen aan tafel zijn vaardigheden die Pauline regelmatig inzet. “Inmiddels ben ik ook buurtbemiddelaar, en kan ik daar ook oefenen. Daar merk dat ik veel dingen van nature al deed, maar het is fijn dat er nu ook een theoretische basis onder zit.”

Enthousiast voor vervolg

Inmiddels is Pauline zo enthousiast dat ze van plan is om over een tijdje de volledige mediationopleiding te gaan volgen. Ook start ze binnenkort een intervisiegroep met haar ‘klasgenoten’ én geeft ze de opgedane kennis en vaardigheden door aan de managers binnen Oikocredit. Pauline: “Echt goed luisteren bijvoorbeeld, dat is iets waar ik het vaak met ze over heb. We werken met een grote groep jonge managers. Zij hebben natuurlijk nog niet zoveel ervaring met moeilijke gesprekken. Ik merk dan bijvoorbeeld dat ze soms niet echt luisteren, maar vooral wachten tot ze hun eigen mening kunnen geven. Het is fijn als ik ze dan, liefst van tevoren, een aantal tips kan meegeven.”

“Eigenlijk zou het goed zijn als alle managers een opleiding als deze zouden doen,” aldus Pauline. “Want als managers meer bedreven zijn in dit soort gesprekken, kunnen zij potentiële conflicten eerder in de kiem smoren. Aan de voorkant. Want wat we nu zien, is dat als het bij HR komt, het vaak al best wel groot is geworden. En ik denk 
eigenlijk dat dat lang niet altijd nodig is.”

Zelf een cursus mediation volgen?

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking tussen HR Academy en ADR Instituut. Zelf interesse in mediation gekregen? Neem een kijkje bij Cursus Mediation voor HR of de 6-daagse Mediationvaardigheden voor HR.

De nadruk tijdens deze eendaagse training ligt op actieve oefeningen gericht op moeilijke gesprekken en bemiddelingsrollen, met een korte theoretische onderbouwing ter ondersteuning van de praktijktoepassing. Deelnemers worden aangemoedigd casuïstiek in te brengen voor een gerichte leerervaring.

Leer gesprekken te structureren, beter te onderhandelen, (mogelijke) conflictsituaties te doorzien en ontdek de technieken om conflicten op te lossen. Een zesdaagse opleiding speciaal toegespitst op de HR-professional die zich wil verdiepen en verbreden.