Het is niet nadelig dat een werknemer naarmate hij ouder wordt minder scholing volgt. Dat stellen gemeentelijke HR-adviseurs die deel uitmaken van de begeleidingscommissie Mobiliteit, Ontwikkelen en Het Nieuwe Werken. Volgens de adviseurs spijkeren oudere werknemers in de praktijk wel bij wat zij geleerd hebben.

Uit een studie onder 1.900 gemeenteambtenaren blijkt dat oudere werknemers minder belangstelling voor scholing hebben of dit als minder belangrijk ervaren dan hun jongere collega’s. Niet iedereen zit hierdoor in zak en as. HR-medewerker Herman Nijhof van de gemeente Enschede zegt dat ouderen minder perspectief hebben op doorgroeimogelijkheden of een tweede carrière. “Waarom zou je dan investeren in dure scholing?. En al helemaal wanneer blijkt dat veel oudere werknemers tevreden zijn met hun werk”, is zijn argument.

 

Tevreden werknemers

Nijhof stelt dat wanneer mensen na twintig jaar nog steeds hetzelfde werk doen en dit leuk vinden, dit ook goed is voor de organisatie. Niet alleen dient basaal werk ook te gebeuren, als mensen geen behoefte hebben aan verandering, dan moet dat zo blijven. Tevreden werknemers produceren immers tot 30 procent meer.

 

Hij vindt dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met omscholingen: wie in een kleine gemeente overbodig wordt, kan gemakkelijk naar een andere gemeente om het zelfde werk te doen. En dat geldt ook voor het bedrijfsleven.

 

Tip

Als u uitkeringsgerechtigden van 50 jaar of ouder in dienst neemt, dan wel werknemers van 62 jaar en ouder in dienst houdt, kunt u een aanzienlijke premiekorting krijgen. Als u aan een aantal voorwaarden voldoet, heeft u recht op maximaal drie jaar een premiekorting van 6.500 euro per jaar op basis van een 36-urige werkweek. Werkt de werknemer minder uren per week, dan moet de premiekorting evenredig worden verminderd.