1. Toon aan dat je productiviteit erdoor stijgt
Werkgevers willen graag ambitieuze werknemers die leergierig zijn en nog meer uit hun werk willen halen. Bedrijven zijn bovendien gericht op de maximalisatie van omzet en winst, maar zijn ook gefocust op een sterke return on investment (ROI). Uit menig onderzoek blijkt dat die ROI pas wordt gerealiseerd wanneer de werknemers de kans krijgen om te groeien of nieuwe inzichten kunnen verwerven. Aan deze voorwaarden wordt bij uitstek voldaan door het volgen van een opleiding. Voer dus aan dat jouw ontwikkeling de organisatie helpt, omdat het jouw motivatie verder vergroot. Je wordt er dus productiever van en welke manager wil dat nu niet?
2. Formuleer leerdoelen (die aansluiten bij de organisatiedoelstellingen)
Kijk nog eens goed naar je functieomschrijving en laat zien welke vaardigheden jou kunnen helpen om je huidige functie (of misschien wel een toekomstige?) beter uit te oefenen. Door zelf deze link te leggen, bespaar je je leidinggevende de moeite die net het zetje kan zijn om wel of geen goedkeuring te geven voor het volgen van een opleiding.
Zet belangrijke voorwaarden waaraan de opleiding moet voldoen voor jezelf en de organisatie op een rij. Wat zijn je leerdoelen? Wat wil je u met de opleiding bereiken? Ga daarbij uit van de organisatiedoelstellingen, zodat duidelijk is dat je daaraan bijdraagt door het volgen van die specifieke cursus, training of opleiding.
3. Laat zien dat het je inzetbaarheid vergroot
Voer aan dat jouw ontwikkeling ook goed is met het oog op veranderingen binnen organisatie: het vergroot jouw flexibiliteit. Als je op meer plekken inzetbaar bent, kost het minder om je een andere plek te geven binnen de organisatie in het geval van een reorganisatie of strategische heroriëntatie.
4. Investeer ook je eigen tijd
Een veelgehoord tegenargument is dat een opleiding de werkgever productieverlies oplevert door afwezigheid van werknemers die een opleiding aan het volgen zijn. Maak daarom duidelijk dat even een andere omgeving noodzakelijk is om nieuwe prikkels te krijgen. Wie een opleiding heeft gevolgd kan daarna met een creatieve en frisse geest de dagelijkse problemen effectief te lijf te gaan.
Bepaal vooraf ook hoeveel eigen tijd je eventueel bereid bent te investeren, zodat je de werkgever daarin tegemoet kunt komen. Dit laat tegelijkertijd zien hoe gemotiveerd je bent, en dat je bereid bent om echt in jezelf te investeren. Het is vervolgens ook gemakkelijker om een investering van je werkgever te vragen.
5. Ken de regels en budgetten
Uit diverse onderzoeken blijkt dat opleidingsbudgetten lang niet altijd worden opgemaakt door organisaties. Hierdoor is er (zeker in de tweede helft van het jaar) nog relatief veel ongebruikt budget beschikbaar!
Zoek ook uit welke regels er binnen je organisatie gelden voor het volgen van opleidingen. Zorg dat je weet aan welke voorwaarden jouw opleiding volgens deze regels moeten voldoen. Ga goed voorbereid het opleidingsgesprek met je manager in en zorg dat je vooraf op de hoogte bent van de regels en budgetten.