De nieuwe bindafdeling van Drukkerij Wilco in Amersfoort groeit als kool. Maar ervaren boekbinders zijn nergens te vinden. Sinds kort leidt de drukkerij daarom zelf vaklui op. In HRpraktijk Magazine geeft de drukker handige praktijktips voor een opleiding van het huis.

Een paar jaar geleden werkten er in de binderij vijf man, nu tachtig mannen en vrouwen. En de afdeling groeit nog steeds. Personeelsadvertenties voor ervaren boekbinders leveren echter geen reacties op. En jonge gediplomeerde boekbinders zijn al helemaal zeldzaam: de jeugd werkt liever met computers dan in de traditionele grafische branche.

 

Sinds november vorig jaar leidt Wilco daarom zelf jongeren op tot volwaardige vakmensen. Een flinke investering, maar erg lonend volgens de initiators. Deze maand krijgen de eerste jongeren hun getuigschrift.

 

Adviezen

Drukkerij Wilco geeft in HRpraktijk Magazine een vijftal praktijkadviezen voor een succesvol intern opleidingstraject:

 

 

  1. Vraag bij de selectie van kandidaten héél goed door naar hun motivatie. Een huisopleiding is een flinke investering, die staat of valt bij het aantal deelnemers dat daadwerkelijk het traject afmaakt én daarna in dienst blijft.
  2. Zorg voor een goed doordacht lesprogramma. Anders krijgt de opleiding een te vrijblijvend karakter en worden de verkeerde vaardigheden bijgebracht. Bedenk goed wat een nieuwe werknemer moet kunnen. De opleiding biedt de mogelijkheid om iemand naar de maatstaven van de eigen organisatie te vormen. Houd ook rekening met menselijke capaciteiten: na zes uur praktijkles achter een machine neemt niemand nog een twee uur durende theorieles op.
  3. Zorg dat de opleider uit de eigen organisatie komt. Een medewerker opleiden betekent niet alleen dat vaktechnische kennis bijgebracht moet worden, ook de bedrijfscultuur moet aangeleerd worden.
  4. Bereid de andere werknemers goed voor op de komst van een groep medewerkers-in-opleiding. Leg aan de vaste werknemers goed uit wat er van ze verwacht wordt en dat er sprake kan zijn van enige overlast.
  5. Neem een clausule op in het leerlingcontract waarin staat bij een snel vertrek een deel van de studiekosten moet worden terugbetaald.

 

Tips

 

  1. Vraag de brancheorganisatie naar de voorwaarden voor erkenning van het diploma. In sommige gevallen kunnen leerlingen een algemeen erkend diploma krijgen. Het kan zijn dat de brancheorganisatie dan wel een eigen coach aan het project wil verbinden, wat kosten met zich meebrengt. In sommige gevallen biedt een speciaal fonds van de brancheorganisatie subsidiemogelijkheden.
  2. Met de fiscale stimuleringsregeling Wet Vermindering Afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen onderwijs, de WVA-onderwijs, kunt u een vermindering van de belasting- en premieafdracht krijgen voor diverse groepen werknemers die scholing volgen. Let wel: deze regeling geldt alleen als de leerling bijvoorbeeld aan een ROC Diploma traject deelneemt, zoals Beroeps Begeleid Leren, en geldt dus niet als u de leerling helemaal zelf opleidt. U hoeft dan minder loonbelasting en premie volksverzekeringen af te dragen. De Belastingdienst hoeft hiervoor geen toestemming te geven. Wel moet u rekening houden met de administratieve eisen en het toetsloon dat geldt voor een aantal categorieën werknemers en voor jongeren tot 25 jaar.