Volgens het Regeerakkoord is de werkgever bij onvrijwillig ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract van minstens een jaar een vergoeding voor scholing in de vorm van een transitiebudget verschuldigd. Hoe gaat omscholing is z’n werk? Bij Alliander hebben ze een aantal programma-managers in dienst die het bedrijf en de werknemer begeleiden bij omscholing.

Maurits Derksen, Directeur HRM: “De laatste jaren zijn in diverse sectoren flinke klappen gevallen en deze mensen kun je een nieuwe kans bieden door omscholing. Ze zijn gemotiveerd, hebben veel ervaring en dat maakt hen een belangrijke doelgroep. Veel bedrijven zeggen dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog op de agenda te hebben staan, maar dit blijkt in de praktijk vaak tegen te vallen. Dat is ontzettend zonde, want MVO doet enorm veel goeds voor je bedrijf en voor je medewerkers, daar zul je in verrast worden. Al kun je als bedrijf slechts een persoon helpen: doe het! Maak je druk voor een betere samenleving en je zult zien hoe leuk het is en hoe goed het voelt.”

 

Duurzame inzetbaarheid

Zowel de samenleving als bedrijven moeten het idee loslaten dat iemand van 40 of 50 jaar te oud is. Zo moet je helemaal niet denken. Deze mensen moeten nog 15 of 20 jaar werken voordat ze met pensioen kunnen, ze zijn pas op de helft van hun werkzame leven. Je kunt het je als bedrijf helemaal niet permitteren om deze doelgroep geen kans te geven. Zeker niet als je bedenkt dat we over een jaar of zeven van ruim 7 miljoen werknemers in Nederland teruggaan naar zo’n 6 miljoen. Het is heel belangrijk voor de arbeidsmarkt dat bedrijven afstappen van het idee dat ze enkel jonge mensen moeten aannemen, dat is echt een denkfout voor de toekomst. Er is een doelgroep die nu al competent is voor al die functies en dat zijn de zij-instromers. En deze groep bestaat uit zoveel boeiende en interessante mensen. Die moet je niet negeren, die moet je aannemen. Dat doen wij ook!”

 

Omscholingstraject

En als je geen exacte functie voor ze hebt, dan start je toch gewoon een omscholingstraject? Derksen: “Wij hebben een aantal programma-managers die de verschillende doelgroepen binnen ons bedrijf begeleiden bij omscholing. Door loopbaancoaching en -trajecten wordt vervolgens bepaald welke richting iemand op gaat, en welke scholing hij krijgt. Dat kan betekenen dat iemand die eerst administratief werk deed, nu instroomt als callcentermedewerker.

Omscholing is een heel belangrijk middel om mensen passend te maken voor je bedrijf. En die ontwikkeling van je personeel mag best geld kosten. Deze mensen heb je nu en straks nodig; die kun je niet afwijzen. Je moet nu juist in hen investeren. Ik zie deze visie te weinig terug bij andere bedrijven. Er zijn nog teveel oud-denkers, zij vinden omscholing te duur. Maar als jij een vacature niet kunt invullen en deze maanden openstaat, wat denk je dat dat kost?”