"We moeten ons realiseren dat er steeds meer loopbaanwisselingen op onze weg komen," aldus voorzitter Arend van Wijngaarden van CNV Vakmensen in het Financieel Dagblad. Hij ziet dat werknemers in toenemende mate ‘inkopers van hun eigen HR-diensten’ worden. Om die reden heeft hij een aparte bv opgericht, James, een platform voor ‘werkende Nederlanders die normaal gesproken geen affiniteit hebben met vakbonden.’

De opzet van een commerciële dienst als James is niet alleen om het ledenverlies waar vakbonden steeds meer onder gebukt gaan terug te draaien als wel omdat ‘de wereld niet meer wordt zoals hij was,’ aldus Van Wijngaarden in het FD. “Natuurlijk wil iedereen het liefst een vaste baan. Maar we moeten langer doorwerken, en tientallen jaren voor een werkgever in een sector zal vaak niet meer gaan.” Individuele loopbaancoaching voor de Nederlandse werknemer die geen vakbondslid is (80%) maar wel advies wil over de te volgen opleidingen, te nemen arbeidsrechtelijke stappen.

Moderniseren cao’s

Volgens Paul de Beer, directeur van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging en hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de UvA, is het een goede beweging. Bonden zien uit eerste hand hoe cao’s moderniseren en wat dat qua vaardigheden en kennisniveau vraagt van werknemers.  En ze worden minder afhankelijk van werkgeversbijdragen en dus minder kwetsbaar.

Geen pure dienstverlener

Wel blijft hij een sleutelrol in collectieve cao-onderhandelingen zien voor de vakbond. “Daar zijn bestuurders voor nodig met kennis van zaken en die kosten veel geld. De ruimte die je daarnaast hebt voor individuele dienstverlening is beperkt. Het maakt je per definitie een dure dienstverlener,” aldus de hoogleraar in het FD.

Cao-belasting

Een andere manier om minder afhankelijk te worden van werkgeversbijdragen is volgens De Beer een cao-belasting voor alle werknemers. De cao-onderhandeling wordt nu ‘gratis’ geleverd aan werknemers, slechts een op de zes werknemers is lid van een bond. Maar met de cao-onderhandeling dienen de bonden een belangrijk maatschappelijk doel. Vooral bij CNV staat dit onder druk. Het is vele malen kleiner van bijvoorbeeld FNV maar moeten wel in alle sectoren van Nederland bestuurders hebben om te onderhandelen.

Actualiteiten Arbeidsrecht 2015

Het nieuwe arbeidsrecht: alles wat u als HR moet weten!

Binnen het nieuwe arbeidsrecht staan er veel veranderingen aan te komen op het gebied van tijdelijke contracten, ketenregeling en transitievergoeding. Met dit seminar krijgt u het overzicht van het nieuwe arbeidsrecht en bent u in 1 dag up to date! Aan de orde komen o.a. contractvormen, bedingen binnen de arbeidsovereenkomst, het nieuwe ontslagrecht en complexe situaties als loondoorbetaling bij ziekte. Meer informatie en inschrijven