Niet alleen Nederland, zeker ook aan Duitsland en Denemarken kunnen andere landen een voorbeeld nemen volgens het rapport. Het is geen blauwdruk, maar vooral het succesvolle opleidingssysteem van Duitsland is een inspiratiebron. Daarnaast lukt het ook Denemarken om jeugdwerkloosheid in een vroeg stadium te voorkomen door jongeren zonder diploma educatie en training in de praktijk aan te bieden. Ons land dient vooral als voorbeeld door de flexibele banen die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van jeugdwerkloosheid.
Opleidingstrajecten
Het rapport roept andere landen dan ook op om meer grote bedrijven zover te krijgen om opleidingstrajecten aan te bieden. In Duitsland doen bijna alle bedrijven met meer dan 500 werknemers dit, in Engeland bijvoorbeeld nog geen eenderde.
Inmiddels gestegen
De jeugdwerkloosheid, werkzoekende jongeren van 15-24 jaar, is met 2 procentpunten gestegen in de Europese Unie tussen 2007 en 2011 naar meer dan 9 procent. In Spanje zelfs naar 21 procent. In Duitsland is hij volgens cijfers van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) met 2 procent gedaald en in Nederland gelijk gebleven. Inmiddels is de jeugdwerkloosheid in Nederland ook gestegen zo laten cijfers van het CBS zien. Naar 13,7 procent in december vorig jaar.