Nederland bezet wereldwijd de vijfde plaats qua aandeel ondernemende werknemers in de bevolking van 18-65 jaar, achter Zweden, Denemarken, België en Finland, en vóór Australië en de Verenigde Staten.
Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek heeft plaatsgevonden. Het werd verricht door Global Entrepreneurship Monitor (GEM), waaraan onderzoekbureau Panteia/EIM en de Universiteit van Utrecht meegewerkt hebben.
De activiteiten omvatten de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten en het opzetten van nieuwe vestigingen en business units. Intrapreneurs blijken vooral voor te komen in de economisch meest ontwikkelde landen.
Zelfstandige ondernemers
Nederland heeft niet alleen veel ondernemende werknemers, maar telt ook een groot aantal startende ondernemers. Hiermee bevindt ons land zich in een selecte groep van hoogontwikkelde landen samen met Australië en de VS. De wereldwijd circa 4.000 door GEM geïnterviewde intrapreneurs lijken in vele opzichten sterk op de zelfstandige ondernemers in het onderzoek. Zij hebben vergelijkbare attitudes ten aanzien van ondernemerschap, hebben dezelfde opvattingen over hun eigen ondernemende vaardigheden en zien even vaak marktkansen. Ook hebben zij veel vaker dan andere werknemers plannen om binnen drie jaar een eigen bedrijf op te richten.
Ambitie niveauverhogend
Wat betreft de groeiambities van beginnende zelfstandige ondernemers nam Nederland vorig jaar, evenals in eerdere jaren, een middenpositie in onder de rijke landen. Ook qua productinnovatie door deze groep ondernemers behoort Nederland internationaal vergeleken tot de middenmoot. Maar veel ondernemende werknemers in Nederland hebben hoge aspiraties ten aanzien van het aantal medewerkers dat over vijf jaar werkzaam zal zijn bij de door hen opgezette nieuwe bedrijfsactiviteit. Daardoor valt een beoordeling van het algemene niveau van ambitieus ondernemerschap in ons land gunstiger uit dan alleen op basis van zelfstandig ondernemerschap.
Tip