Een van de terreinen in het HR-domein waarop Virtual Reality (VR) veel mogelijkheden biedt is dat van het trainen van medewerkers. Op de meest uiteenlopende gebieden kunnen VR-toepassingen worden ingezet voor het ontwikkelen van uw mensen. Denk maar aan sales-gerelateerde competenties, het omgaan met emoties in stressvolle situaties en het aanleren van specifieke vaardigheden.

Wat dat laatste betreft is de gezondheidszorg een voorloper. Op diverse plekken werken chirurgen in opleiding al met VR. Hierdoor kunnen ze veel meer oefenen en specialistische handelingen veel beter trainen. Henk Schreuder van het UMC Utrecht beschrijft in zijn proefschrift de voordelen van VR voor gynaecologen, chirurgen en urologen die zich bekwamen in een VR-setting in het zogenaamde minimaal invasief opereren; dit staat voor een vorm van chirurgie waarbij een veel kleinere incisie wordt gemaakt en via een klein gaatje in de buik wordt  geopereerd.

Volgens Schreuder worden chirurgen door simulatietrainingen vaardiger en werken ze veiliger en sneller. Ook andere experimenten in de zorg tonen aan dat VR helpt bij het versterken van specialistische vaardigheden: het aantal oefenuren neemt sterk toe en de kosten nemen sterk af.

VR-toepassingen voor trainingsdoeleinden

Waar de zorg al vrij ver is in de kennismaking met virtual reality, verwachten deskundigen dat het aantal VR-toepassingen voor trainingsdoeleinden ook in andere vakgebieden snel zal toenemen. Als voorbeelden worden trainingen genoemd om mensen te leren spreken voor een groot publiek, doordat ze zich via hun VR-bril voor een grote zaal geplaatst voelen. Of denk aan politieagenten die in een setting worden geplaatst waarin ze leren omgaan met agressie; een trainer kan tijdens de ervaring direct reageren op gedrag en concrete adviezen geven.