Leden van ondernemingsraden (OR’en) volgden vorig jaar minder vaak een cursus of training. Gemeten in dagdelen scholing bedroeg de daling ten opzichte van een jaar eerder bij collectieve scholing 6,5 procent, bij individuele scholing 5,6 procent. Eerdere signalen deden een veel sterkere daling verwachten.

Dit en meer blijkt uit een onderzoeksrapport van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een verandering van de Wet op de ondernemingsraden waarbij de door de SER opgelegde heffing ondernemingsraden is afgeschaft en de vergoedingsplicht van ondernemers voor scholing en vorming van OR-leden is geëxpliciteerd.

Kleine ondernemingsraden

Kleine ondernemingsraden maakten vorig jaar beduidend minder vaak gebruik van scholing dan grote(re). Ook maakt het uit in welke sector een or zit. In de profitsector daalde het gebruik van collectieve scholing, maar lieten OR-leden zich iets meer individueel scholen. In de sector non-profit bleef het aantal OR’en dat van collectieve of individuele scholing gebruikmaakt constant, maar volgden de or-leden gemiddeld minder dagdelen collectieve scholing.

Traditionele OR-opleiders verliezen terrein

Bij de traditionele OR-opleiders is sprake van een grote terugloop in de hoeveelheid gegeven scholing. Hier komen dalingspercentages voor van 33 procent (dagdelen maatwerkcursus) tot 40 procent (aantal gegeven maatwerkcursussen). Een lichte stijging bij de open inschrijvingscursussen kon de terugval niet opvangen, te meer omdat de meeste aanbieders juist vooral maatwerkcursussen aanbieden.
De SER-commissie vermoedt dat or’en vorig jaar meer scholing inkochten bij zzp’ers of juristen. Wellicht was er ook een verschuiving naar scholing in de vorm van e-learning, workshops en themamiddagen. Ten slotte kreeg de commissie signalen dat or’en kritischer zijn op de inhoud en het aantal dagdelen scholing.

Kwaliteitskeurmerk

65,2 procent van de or’en kiest voor een opleidingsinstituut met een kwaliteitskeurmerk. 41,9 procent van de or-leden kent de naam van de Stichting Certificering Opleiding Ondernemingsraden (SCOOR). Deze stichting is in 2013 door de SER opgericht om de kwaliteit van scholing aan or’en te bewaken, onder andere door certificering van or-opleidingsinstituten.

Masterclass Werkkostenregeling

Uitstellen kan niet meer. De definitieve ingangsdatum voor de werkkostenregeling is 1 januari 2015. Het doorvoeren van de werkkostenregeling zal een financiële impact hebben op uw organisatie. Zorg dat u helemaal up-to-date bent en in staat bent om de financiële impact in kaart te brengen. Meer informatie