Afwisselend werk
Voor haar onderzoek ging ze na tegen welke problemen de groep normaal en hoger begaafde volwassenen aanloopt en hoe zij zich graag ontwikkelen. Een van de vooroordelen over autisme is dat ze het liefst eentonig werk doen. Dit blijkt een groot misverstand te zijn. Veel mannen en vrouwen met autisme werken juist onder hun niveau en vinden dus lang niet altijd voldoening uit hun werk. Uitdaging en afwisseling in hun werk waarderen ze, net als duidelijke taken en niet te veel drukte op de werkvloer. Het is voor hen belangrijk om een goede balans te vinden in de mogelijkheden van flexibiliteit en uitdagend en afwisselend werk. Als deze balans er is, beschikt de organisatie over een uitstekende medewerker en gaat er geen waardevol arbeidspotentieel verloren aldus Boxhoorn.
Ontwikkelen
Maar liefst 69 procent van de respondenten heeft aangegeven dat de belangrijkste motivatie om te leren is, dat ze zich verder ontwikkelen. Ze willen zich graag zekerder voelen en deskundiger worden en hun stress en prikkelgevoeligheid beter kunnen hanteren. Ze leren het liefst door te lezen of in een 1-1 situatie met een deskundige.
Nauwkeurig
Een groot deel van de onderzochte groep mensen wil de komende vijf jaar graag een baan vinden of een andere – geschiktere – baan krijgen. Ook een beter sociaal leven en nieuwe en betere relaties in de breedste zin van het woord staat bij velen op het verlanglijstje. Respondenten zien zichzelf met name als eerlijk, betrouwbaar en nauwkeurig. Wat hen belemmerd om hun gewenste doelen te bereiken is met name een gebrek aan zelfvertrouwen en sociale contacten. Hierdoor lukt het niet om een beter passende baan of een betere relatie krijgen.
Energie door contacten
Opmerkelijk is dat ze problemen ervaren in de omgang met mensen maar tegelijkertijd juist energie krijgen door de contacten.
Hoger opgeleid en vrouw
De respondenten zijn relatief hoog opgeleide vrouwen (2/3) tussen de 40-60 jaar. 46 procent van de respondenten heeft een HBO of universitaire opleiding afgerond. 60 procent heeft een baan of is ondernemer, terwijl 32 procent zich in een uitkeringssituatie bevindt.
Taboe
Er heerst nog steeds een behoorlijk taboe op het onderwerp, waardoor het niet altijd mogelijk is om het bespreekbaar te maken thuis of op de werkvloer. Vaak komt men pas met autisme in aanraking als een van de eigen kinderen een diagnose krijgt, men vastloopt in het werk of zich herkent in de beschikbare informatie.
Het advies is dan ook om het bespreekbaar te maken. Voor de groep die zich herkent en zich wil ontwikkelen zijn er goede mogelijkheden. Bespreek het tijdens functionerings- en POP-gesprekken. Tenslotte heeft iedereen een gebruiksaanwijzing.