De aard van tijdelijk werk in Nederland, maar ook wereldwijd, is aan het veranderen. Tijdelijke arbeidskrachten hebben gemiddeld steeds meer vaardigheden, steeds langere werkervaring en een steeds hogere opleiding. Er wordt van ze verwacht dat ze autonomer werken, meer verantwoordelijkheid nemen en meer flexibiliteit tonen.

Dit blijkt uit een onderzoek van specialist in recruitment Page Personnel onder 1.954 managers van bedrijven die tijdelijke arbeidskrachten inzetten en 4.092 professionals die tijdelijke functies vervullen, in 65 verschillende landen.

Meer zelfstandigheid en complexer

Waar tijdelijke functies vroeger meer werden vervuld door bijvoorbeeld schoolverlaters en de functies met minder verantwoordelijkheden gepaard gingen, zijn de eisen en verwachtingen tegenwoordig een stuk hoger aldus de onderzoekers. Zo stelt 72 procent van de ondervraagden dat hun tijdelijke baan om meer zelfstandigheid vraagt. En 61 procent geeft aan dat de taken complexer zijn geworden.

Inzetbaarheid flexibeler

Op het gebied van inzetbaarheid wordt van 80 procent van de ondervraagden meer flexibiliteit verwacht. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een tijdelijke werknemer de ene maand twee weken moet werken en dan pas twee maanden later weer twee weken.

Van generalist naar specialist

Eveneens komt uit het onderzoek naar voren dat de tijdelijke arbeidskracht steeds ouder en meer ervaren wordt: 65 procent van de ondervraagde tijdelijke professionals heeft meer dan tien jaar ervaring. Er is een verschuiving zichtbaar van breed inzetbare tijdelijke werknemers naar gespecialiseerde en autonoom opererende professionals. Waar tijdelijke arbeidskrachten traditioneel werden ingezet als vervanging voor een vaste functie, zijn het nu specialisten die voor een groot deel eigenaar worden van de functie.

Meer geïnvesteerd in tijdelijk personeel

Het onderzoek laat goed zien hoe tijdelijk werk de laatste jaren geprofessionaliseerd is aldus de onderzoekers. Werkgevers stellen steeds vaker dezelfde eisen aan tijdelijke professionals als aan vaste werknemers: 48 procent van de ondervraagde werkgevers neemt dan ook tijdelijk personeel aan voor functies die voorheen door vast personeel werden ingevuld. Als gevolg hiervan wordt er ook meer geïnvesteerd in tijdelijk personeel. Zo biedt 58 procent van de werkgevers trainingen aan tijdelijke arbeidskrachten, zodat zij beter voorbereid zijn op hun nieuwe rol.