De mobiliteit van ambtenaren op de arbeidsmarkt is onder de maat. Een van de sterkste karaktereigenschappen -de loyaliteit van de ambtenaar- is tevens zijn grootste valkuil waardoor hij vastroest en het zicht op eigen capaciteiten en waarden verliest.

Dit stelt Anjo Middel, consulente bij Van Ede & Partners.

 

Overheidsdienaren worden gekenmerkt door hun loyaliteit. Dit vormt echter ook een belemmering; hierdoor zijn ze minder snel geneigd om een nieuwe carrièrestap te maken. De overheid als werkgever weet dit en speelt hier slim op in.

 

Werkgeversbelang voorop

Door de nadruk te leggen op deze eigenschappen weet de overheid de ambtenaar aan zich te binden. De ambtenaar heeft verantwoordelijkheid en het werkgeversbelang voorop staan. Opkomen voor het eigen belang en verantwoordelijkheid nemen voor de eigen toekomst voelt dan als een contradictie. Dit gaat ten koste van hun mobiliteit en uiteindelijk ook van die van een slagvaardige overheid.

 

Stimuleren persoonlijk ontwikkelingsplan

Het gevolg is dat ambtenaren vastgeroest raken en onvoldoende inzicht hebben in hun eigen kunnen. Bij ontslag wordt deze situatie een groot struikelblok doordat ze niet in zichzelf geloven en niet weten wat hun mogelijkheden zijn. Overheden moeten persoonlijke ontwikkelingsplannen veel meer stimuleren, monitoren en begeleiden. (Inter)departementale overstappen moeten worden gefaciliteerd en er moet worden voorkomen dat werknemers met hun dossiers vergroeien.

 

Functie uitwisseling op alle niveaus

Uitwisseling van functies moet op alle niveaus plaatsvinden. Door zicht te krijgen op alle werkzaamheden en opgedane ervaringen en het eigen CV kritisch onder de loep te nemen, creëer je een hoge mate van zelfreflectie. Middel: “Hierdoor ontstaat uiteindelijke een slagvaardigere en meer wendbare overheid die past bij de huidige maatschappijdynamiek.”