Tijdens zijn oratie stelde Kluijtmans dat iedere werknemer een individueel recht zou moeten hebben op loopbaanbegeleiding. De achtergrond voor de stellingname van de hoogleraar is dat werknemers tijdens hun carrière voor steeds meer werkgevers werken. Kluijtmans stelt dat je niet kunt verwachten dat werknemers op eigen initiatief vanuit een baan die goed bevalt op zoek gaan naar alternatieven. Daarnaast kun je volgens hem niet van werkgevers verwachten dat die investeren in werknemers zodat die de organisatie eerder kunnen verlaten.
Begeleiding die werknemers vitaal en alert houdt
Volgens Kluijtmans sluit zijn voorstel aan op de huidige arbeidsmarkt waarin veel aandacht is voor soepele en snellere overgangen van werk naar werk, van werk naar onderwijs, van werk naar zorg en van werk naar sociale zekerheid. “Dat vraagt wel om een goede begeleiding, die werknemers vitaal en alert houdt.” Kluijtmans vindt dat de regie over de door hem voorgestelde loopbaanbegeleiding door de vakbonden zou kunnen worden gevoerd. “Het op peil houden van werkzekerheid past prima in hun nieuwe takenpakket.”
Vlaanderen past de individuele, onafhankelijke loopbaanbegeleiding al succesvol toe sinds 2004.
Tip
Een goede loopbaanbegeleiding door u als werkgever hoeft er niet voor te zorgen dat werknemers vervolgens op zoek gaan naar een andere baas. U kunt uw personeel er ook mee binden. Als u ze perspectief biedt in de eigen organisatie zullen ze uw organisatie juist minder snel verlaten.