Driekwart van de leidinggevenden vergeet nog te vaak het talentbeleid te ondersteunen en dus strategisch bezig te zijn, omdat ze bezig zijn met hun dagelijkse klusjes. Medewerkers missen hierdoor training, feedback en motivatiegesprekken. Twee op de drie is zelfs van mening dat er in hun organisatie geen cultuur heerst die de talentontwikkeling bevordert. Dit blijkt het SD WORX-onderzoek ‘Personeelspraktijk, HR in kaart’ onder 300 HR-managers en bedrijfsleiders en een jaarlijkse enquête van NV België onder 3500 werknemers.

Ruim 70 procent van de directe leidinggevenden heeft zijn handen vol aan operationele taken. Strategische taken worden nog maar door 40 procent van de leidinggevenden uitgevoerd.

 

Groeipotentieel
Meer dan de helft van de organisaties vindt dat talentontwikkeling in eerste instantie een taak is van de leidinggevende. Toch zijn werknemers niet tevreden over het talentmanagement dat binnen hun onderneming gevoerd wordt. Ongeveer de helft vindt dat hun leidinggevende een goed beeld heeft van hun groeipotentieel, maar dat dit inzicht vooral betrekking heeft op hun huidige functie (39 procent) en veel minder op een mogelijke andere job (17 procent).

 

Steun

Werknemers zeggen dat ze zelf het heft in handen moeten nemen: 59 procent vindt dat ze effectief hun talenten onder de aandacht moeten brengen van hun manager. 38 Procent verwacht van zijn leidinggevende dat die zijn loopbaan mee uitstippelt, terwijl momenteel slechts 18 procent van de medewerkers deze steun daadwerkelijk krijgt. Iets meer dan de helft heeft het gevoel dat zijn talenten door de baas op de juiste manier worden ingezet, maar dit gevoel neemt af met de leeftijd: het bedraagt 65 procent bij 25-jarigen tot 48 procent bij 50-plussers.

Aandacht van leidinggevenden voor loopbaanbegeleiding is noodzakelijk. Elke organisatie wint erbij om zijn talenten te kennen, motiveren, trainen, begeleiden in hun loopbaan, behouden, etc.