De inspiratiegids Goed op weg biedt aanbevelingen, lessen en ervaringen om mensen soepel te laten oversteken naar ander werk. De gids van Tilburg University, werkgeversorganisatie AWVN en brancheorganisatie ABU roept werkgevers op om meer van-werk-naar-werktransities te realiseren. Permanente aandacht voor ontwikkeling en scholing is daarbij essentieel. Ook de overheid en O&O-fondsen spelen een belangrijke rol om overstappen naar een ander beroep of andere sector eenvoudiger te maken.
Voorbeelden van-werk-naar-werktrajecten
In de inspiratiegids is een aantal succesvolle voorbeelden van van-werk-naar-werktrajecten te lezen. Deze voorbeelden laten zien dat samenwerken loont en het mogelijk is soepele loopbaanpaden te creëren en faciliteren.
Competentiegericht werven
Zo’n voorbeeld biedt de energiesector. De energiesector kampt met een groot tekort aan technici, zeker om de enorme uitdagingen van de energietransitie aan te kunnen. Van-werk-naar-werk-trajecten vanuit andere sectoren vormen een hulpmiddel om deze tekorten tegen te gaan. Hiervoor lanceerde de sector in het voorjaar van 2021 Branchebruggen & Baankansen Energie, een initiatief
om bruggen te bouwen voor een veilige overstap vanuit andere sectoren en gericht op het slimmer en efficiënter opleiden van technici door competentiegericht te werven.
De belangrijkste lessen uit dit werk-naar-werk-traject:
- Analyseer wat nodig is voor de toekomst van een gezonde branche, maak een actieplan met een doe-agenda.
- Focus bij personeelswerving vanuit andere sectoren vooral op vaardigheden en motivatie, in plaats van diploma’s en ervaring. Een competentiescan kan hierbij helpen.
- Functiedifferentiatie kan helpen om laagdrempeliger op te leiden, waardoor medewerkers al sneller inzetbaar zijn en zich daarna verder kunnen ontwikkelen.
- Maatwerkopleidingen en voorschakeltrajecten zijn belangrijk om het opleiden van zij-instromers goed af te stemmen op al bestaande en nog te ontwikkelen vaardigheden. Kijk goed of regels vanuit het verleden nog steeds relevant zijn en geen onnodige drempels opwerpen voor zij-instroom. Bijvoorbeeld: vooropleidingseisen vervangen door vereiste competenties.
Goed op weg is hier te downloaden