Ruim 40 procent van de ambtenaren jonger dan veertig jaar is ontevreden over hun toekomstperspectief binnen de overheid. Als belangrijkste oorzaken noemen zij de hiërarchische structuur en cultuur. Ook geeft slechts één op de vijf jonge ambtenaren aan dat zij bekend zijn met het strategisch HR-beleid van hun organisatie.

Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Boer & Croon en re.Public onder 248 jonge ambtenaren tot 40 jaar, werkzaam voor het openbaar bestuur. “De overheid is het meest vergrijsd van alle sectoren en toch zijn het voornamelijk jonge ambtenaren of de ambtenaren in spé die getroffen worden door de bezuinigingen vanwege hardnekkige anciënniteitregels,” aldus Wieke van der Heide, consultant bij Boer & Croon.

 

Natuurlijke uitstroom

Jonge ambtenaren hebben begrip voor de bezuinigingen, maar maken zich zorgen over de gevolgen hiervan op de lange termijn. Zij begrijpen ook niet waarom hun leidinggevenden zich geen zorgen maken over de grote natuurlijke uitstroom en het verlies aan kennis dat daarmee gepaard gaat. Alleen al bij het Rijk gaat het om 30.000 ambtenaren die in de komende vier jaar gaan uitstromen.

 

Ideeën van jong talent

Het onderzoek laat verder zien dat 80 procent van de ondervraagden vindt dat verschillende overheidsinstanties meer moeten samenwerken zodat betere doorstroommogelijkheden ontstaan. Samenwerking verloopt volgens hen nu vaak zeer moeizaam.

 

Tegelijkertijd geeft twee derde van de jonge ambtenaren aan bewust voor de overheid gekozen te hebben. Ze willen ook graag behouden blijven en hebben talloze ideeën om de overheid aantrekkelijk te houden voor jong talent. Het meest cruciaal vinden jonge ambtenaren dat er een cultuuromslag plaatsvindt, dat oude paradigma’s doorbroken worden en de aandacht voor persoonlijke groei en kwaliteit het wint van de hiërarchische groei en anciënniteit.