Werknemers die te lang onder hun opleidingsniveau functioneren, zijn steeds minder in staat om alsnog op hun eigen niveau te presteren. Uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Maastricht, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Oxford Economic Papers, is het belang van preventie van over- en onderkwalificatie aangetoond.

Er wordt gesproken van een job-worker mismatch: hoe groter het verschil tussen baanniveau en opleidingsniveau, des te sterker het effect.

 

Ondergekwalificeerd

De onderzoekers maakten gebruik van testgegevens van 447 personen die op beide meetmomenten een baan hadden. Op het eerste meetmoment (1993-1995) was bij 164 personen sprake van overkwalificatie, 88 mensen waren ondergekwalificeerd. Na zes jaar (1999-2001) hadden zestien overgekwalificeerden en zeven ondergekwalificeerden werk op hun eigen opleidingsniveau.

 

Job-worker mismatch

In de studie zijn verschillende cognitieve functies van deze mensen met een job-worker mismatch gemeten: geheugen, verbaal vermogen, cognitieve flexibiliteit en snelheid van informatieverwerking. De meetresultaten ondersteunen de hypotheses van de onderzoekers: bij mensen waar het functieniveau lager was dan hun opleidingsniveau na zes jaar de cognitieve vermogens sterker afgenomen dan bij mensen met een passende baan, terwijl het werken op een functieniveau dat hoger is dan het opleidingsniveau juist lijkt te beschermen tegen cognitieve aftakeling.