Lijnmanagement en directe collega’s hebben de grootste invloed op de scholingsintentie van medewerkers zo blijkt uit onderzoek. HR krijgt dus steeds meer een strategisch faciliterende rol. Vanuit die rol heeft HR een duidelijk scholingsbeleid neer te zetten, waarin ruimte is voor een individueel budget van rond de € 1.500 en waarin ook wordt geborgd dat medewerkers de tijd hebben om hier invulling aan te geven. Enkele tips.
  • Zorg ervoor dat het scholingsbeleid handen en voeten krijgt met de juiste tools. Dit is bij voorkeur 1 plek (intranet, HRM-pakket, learning platform) waar medewerkers alles kunnen vinden omtrent het scholingsbeleid van de organisatie. En alles betekent ook dat het aanbod van zowel externe als interne opleidingen hier wordt gefaciliteerd. Borg je dit niet, dan gaan mensen zelf zoeken in Google en op die manier heb je geen enkele controle over de inzet van het budget en daarmee de effectiviteit ervan.
  • Blijf communiceren, activeren en stimuleren richting medewerkers. Zorg dat ontwikkeling een vast punt in de functioneringsgesprekken van managers met medewerkers is en laat manager en medewerker samen leerdoelstellingen bepalen.
  • Laat collega’s leerervaringen met elkaar delen.
  • Beloon medewerkers die leren, door het budget het jaar erna te verhogen.
  • Persoonlijke aandacht werkt natuurlijk het beste! Simpelweg vragen hoe een medewerker de training heeft ervaren of een kaartje sturen met een compliment doet wonderen.
  • Tot slot; leren moet je evalueren! Enerzijds om te kijken of de doelstellingen van de medewerker zijn behaald en of het resultaat merkbaar is in de praktijk. Anderzijds om ook het scholingsbeleid door te kunnen blijven ontwikkelen. Wat werkt, wat kan beter en welke zaken missen we nog, om zo het beleid actueel en effectief te houden.