De uitdaging is duidelijk. Hoe zorgen we er op dit moment voor dat de mensen die dreigen hun werk te verliezen in contact blijven met de arbeidsmarkt? TNO Arbeid onderzocht tien veelbelovende buitenlandse initiatieven voor van werk naar werk mobiliteit. Gedeeld Werkgeverschap kwam voor het MKB het beste naar voren.

Het voorstel voor ‘Gedeeld Werkgeverschap’ is voortgekomen naar Frans voorbeeld (Groupement d’Employeurs). In dit voorbeeld bieden verschillende werkgevers een werknemer gezamenlijk een fulltime baan aan. Hierin worden verschillende kleinere bestaande deeltijdtaken of tijdelijke seizoens- of projectgebonden activiteiten gecombineerd. Een ander alternatief is om een samenstelling te maken in de vorm van traineeships, waarbij een werknemer voor 75 procent bij verschillende bedrijven werkzaam is en voor 25 procent scholing krijgt (vergelijkbaar met leer-werkplekken).

 

Passend pakket voor het MKB

TNO verkende in binnen- en buitenland beschikbare Van Werk Naar Werk (VWNW) instrumenten om tot een passend pakket te komen dat aansloot bij de kenmerken en structuur van het MKB. Vervolgens werden een aantal veelbelovende voorbeelden voorgelegd aan nationale experts. Zo werd ondermeer het Koreaanse HR ontwikkelcentrum, het Hongaarse Rapid Response team en de Amerikaanse One Stop Career Centres onder de loep genomen.

 

Versterking van het vakmanschap

Het Franse voorbeeld van Gedeeld Werkgeverschap biedt het MKB echter de meeste voordelen. Zo wordt dit alternatief zelf geregeld door het MKB. Hierdoor kan het lokaal en/of regionaal georganiseerd worden en kan daarbij gebruik gemaakt worden van bestaande infrastructuren en netwerken. Bijkomend voordeel is dat werknemers flexibel kunnen worden ingezet en dat daardoor het vakmanschap niet verloren hoeft te gaan voor bedrijf of sector. Hun vakmanschap kan zelfs nog versterkt worden, afhankelijk van de werkgever met wie het werkgeverschap wordt gedeeld.