De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft op 2 juni j.l. het eLoket voor aanvragen van de subsidieregeling Praktijkleren weer geopend. Tot uiterlijk 15 september 2015 17.00 uur kunnen de aanvragen worden ingediend.

De subsidieregeling is bestemd voor ondernemingen, erkende leerbedrijven en instellingen (waaronder opleidingsbedrijven) die een praktijkleerplaats of een werkleerplaats aanbieden aan leerlingen, studenten of deelnemers in diverse onderwijssectoren.

Praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen

Met deze subsidieregeling wil de overheid stimuleren dat praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen worden aangeboden. Na afloop van de praktijkperiode kan als tegemoetkoming een subsidie worden aangevraagd. Als er meerdere aanvragen achter elkaar worden ingediend, dan hoeft de aanvrager sommige gegevens niet opnieuw in te vullen.

Wie komen in aanmerking voor subsidie?

Bedrijven of organisaties kunnen in aanmerking komen voor subsidie praktijkleren als zij aan een leerling/student/deelnemer uit een van de volgende sectoren begeleiding bieden:

  • Vmbo-leerlingen die een leer-werktraject volgen in de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Het geldt alleen voor het traject dat specifiek is gericht op het behalen van een startkwalificatie op het niveau van een basisberoepsopleiding.
  • Deelnemers aan een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) in het mbo.
  • Studenten die een duale of deeltijd hbo-opleiding volgen waarbij de CROHO-code van de opleiding valt binnen de sectoren techniek of landbouw en natuurlijke omgeving. Het gaat alleen om de opleidingen waarbij een praktijkdeel een verplicht onderdeel van de opleiding is.
  • Promovendi die tijdelijk zijn aangesteld of een arbeidsovereenkomst hebben bij een universiteit of een instituut van de KNAW of NWO. Over hun loonkosten moeten afspraken zijn gemaakt met een privaatrechtelijke rechtspersoon. Werknemers van een privaatrechtelijke rechtspersoon die promotieonderzoek doen of een opleiding volgen tot technologisch ontwerper. Deze werknemers doen promotieonderzoek of volgen de opleiding op basis van een overeenkomst. Deze overeenkomst is gesloten tussen die organisatie en een universiteit, die de werknemer begeleidt. Als technologisch ontwerpers in opleiding (toio) bij het 2e deel van hun reguliere opleiding hun ontwerpopdracht bij een privaatrechtelijke rechtspersoon uitvoeren, kan de begeleidende partij ook subsidie ontvangen.

Let op

  • Deelnemers aan een beroepsopleidende leerweg (bol) komen niet in aanmerking voor subsidie. Dit geldt ook voor deelnemers aan de Derde Leerweg, EVC-trajecten en specifieke maatwerktrajecten (geen mbo bbl-opleidingen).
  • Deelnemers aan een voltijdopleiding hbo vallen niet onder de subsidieregeling.
  • Deelnemers aan universitaire voltijdopleidingen vallen niet onder de subsidieregeling.

Opleiding in EU/EER-land

Nederlandse werkgevers die een praktijkleerplaats of werkleerplaats bieden aan deelnemers of studenten die een buitenlandse opleiding volgen voor mbo (bbl) of hbo (duaal/deeltijd in sectoren techniek of landbouw en natuurlijke omgeving) kunnen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een verklaring aanvragen. Daarmee wordt verklaard dat de buitenlandse opleiding vergelijkbaar is met een Nederlandse opleiding.

Tip

Erkende leerbedrijven kunnen ook een uitzendbureau of tussenpersoon machtigen om de aanvraag namens hun onderneming in te dienen. Deze machtiging moet voorafgaand aan de subsidieaanvraag zijn afgegeven. Zorg ook dat deze is ondertekend door zowel de volmachtgever (de onderneming) als de gemachtigde (de tussenpersoon of het uitzendbureau).

Subsidieregeling praktijkleren
Subsidie voor en hulp bij zoeken scholing
Loonheffingsaspecten bij werving en selectie