Het onderzoek vond plaats onder 573 mensen met een baan van minimaal 25 uur in de week.
Voor achttien procent is de huidige baan een droombaan. Een kleine kwart (23 procent) vindt dat hij of zij zeker geen droombaan heeft. De helft van de respondenten herkent in de huidige baan wel iets van een droombaan. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt de droombaan nooit te krijgen.
Succesvol ondernemer
Bijna een derde van de ondervraagden ziet succesvol ondernemer als droombaan. Daarnaast zijn ‘filantroop’ (veertien procent) en ‘topsporter’ (zeven procent) populaire banen.
Voor zo’n 28 procent van de respondenten is het belangrijkste aspect dat een baan een droombaan maakt ‘dat mijn werk ook direct mijn hobby is’. Andere veel genoemde aspecten zijn: ‘afwisseling in werkzaamheden’ (23 procent) en ‘werken in een inspirerende branche’ (21 procent). Opvallend is dat de respondenten arbeidsvoorwaarden zoals ‘een hoog salaris’ (vier procent) en ‘veel vakantiedagen’ (één procent) nauwelijks noemen.
Relatie
Maar drie procent van de 573 respondenten wil zijn of haar relatie opgeven voor zijn of haar droombaan. Negen procent is bereid vriendschappen op te offeren voor een droombaan. Bijna 60 procent geeft aan een stapje terug te willen doen als de partner een droombaan kan krijgen. Mannen (62 procent) willen dit vaker dan vrouwen (53 procent).
Tip
Kijk bij het selecteren en plaatsen van personeel niet alleen naar de capaciteiten van potentiële nieuwe werknemers, maar ook naar wat ze belangrijk vinden in hun werk. Of een werknemer bij een baan past, is niet alleen uw verantwoordelijkheid. De werknemer moet zich ook zelf afvragen of een nieuwe baan wel aansluit op wat hij of zij in een baan van belang vindt.