Eén op de drie werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft meer kennis en vaardigheden dan ze nodig hebben voor hun werk zo laat het onderzoek ‘Kwalificatieveroudering in Nederland, aard en omvang, oorzaken en gevolgen’ van TNO zien. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2010, 2011 en 2012 van TNO en het CBS blijkt dat dit verschijnsel hardnekkig is. Dat impliceert dat er in het beschikbare Nederlandse arbeidsaanbod wellicht meer zit dan er tot nu toe door werkgevers uitgehaald wordt aldus de onderzoekers.

Een kwart van de werknemers ervaart dat kennis en vaardigheden ‘verslijten’ door het niet gebruiken ervan, zo blijkt uit onderzoek dat TNO samen met het TNS Infratest uitvoerde in opdracht van het Europese Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop). Mensen die zeggen last te hebben van deze ‘kwalificatieveroudering’ blijken een lager salaris te hebben, een grotere baanonzekerheid en minder perspectief te zien. Ook het vertrouwen in de eigen capaciteiten om kwaliteit te leveren en productief te blijven blijkt deuken op te lopen als werknemers kwalificatieveroudering ervaren.

Combi-banen

Het kennisinstituut  ziet voor werkgevers én werknemers mogelijkheden om in gezamenlijkheid en veel beter dan nu het geval is te kijken in hoeverre beschikbare kennis en vaardigheden beter en productiever kan worden aangewend. Ook die van oudere werknemers. Daarbij pleiten de onderzoekers voor een brede blik, over de grenzen van de huidige functie of organisatie heen. Werknemers die in de huidige organisatie hun kennis en vaardigheden niet optimaal benut zien worden, kunnen bijvoorbeeld ook elders worden ingezet. Zij zien kansrijke mogelijkheden om netwerken van werkgevers te gebruiken die bijvoorbeeld combi-banen mogelijk maken. Een andere aanbeveling van TNO is om samen taken, functies of processen zo te (her)ontwerpen dat mensen meer van hun kennis en ervaring kunnen gebruiken.